Пиенето на поне 4 чаши чай всеки ден понижава риска от диабет

Научни изследвания показват, че четири или повече чаши чай, независимо дали черен, зелен или китайски олун чай, намаляват риска от развитие на диабет тип 2 със 17%, съобщи ЮПИ, цитира БТА.

Резултатите са много оптимистични, тъй като показват, че хората могат да се погрижат за здравето си по достъпен начин, казва Сяин Ли от Университета по наука и технологии в Ухан.

Екипът на Ли е анализирал данни от 19 изследвания, обхващащи повече от един милион души от осем държави. Участниците в изследването са попълвали въпросници с информация за храненето и начина си на живот – физически упражнения, пушене, консумация на алкохол. Около 46% от участниците съобщават за пиене на чай. Около 10% от тях са с диабет.

За прецизиране на резултатите научният екип изследва три типа пиене на чай – по-малко от една чаша на ден, една до три чаши на ден и четири или повече чаши на ден. Взето е под внимание дали участниците в допитването са от Европа, Азия или САЩ.

Резултатът от проучването показва, че една чаша чай снижава риска от диабет тип 2 с 1%. Сравнението с хората, които не консумират чай, показва, че една до три чаши дневно снижават риска с 4%. Консумиращите поне четири чаши чай дневно редуцират риска с цели 17%. Местоживеенето, полът и видът чай нямат значение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Рецептите на д-р Гайдурков за железен имунитет през зимата
Next post Първа помощ при прищипан нерв