Пиещите алкохол задължително трябва да ядат аспержи

Един от най-здравословните зеленчуци не само се препоръчва за профилактика на редица заболявания, но и като задължителен в диетата на хора, които редовно консумират алкохол. Според учените в менюто на тези хора задължително трябва да присъстват аспержи, пише изданието the-scientist.com, цитирано от actualno.com.

Аспержите съдържат витамин А, който защитава очите, кожата, имунната система. Този зеленчук е богат и на витамин С, който укрепва капилярите и участва в образуването на колаген – градивният протеин на нашата кожа.

Аспержите са отличен източник на витамин К, който е необходим за образуването на костите и за съсирването на кръвта. Този зеленчук намалява риска от диабет.

Той съдържа фолиева киселина – важен компонент за образуването на кръвни клетки и особено по време на бременност, тъй като тя е необходима за развитието на плода.

Достатъчно е на ден да консумирате по 150 грама аспержи, за да си набавите необходимото количество фолиева киселина.

Този зеленчук облекчава и симптомите на махмурлук поради съдържанието на фибри и флавоноиди. Консумацията му намалява увреждането на черния дроб при редовна употреба на алкохол.

Варените аспержи са полезни при стомашно-чревни заболявания като язви, тъй като помагат за регулиране на храносмилателната система. Аспержите се определят като пребиотик, който увеличава броя на полезните бактерии в храносмилателната система.

Но най-хубавото е, че всички тези полезни свойства не се губят при различните методи на топлинна обработка. Зеленчукът може да се готви на пара, да се пържи, да се бланшира, да се вари и да се пече. В всеки случай ще получите изключително здравословно ястие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *