Пийте чаша мляко преди сън – ще спите като къпани

Пийте чаша мляко преди сън – ще спите като къпани

Млякото е чудесен източник на хранителни вещества, то е полезно за здравето на костите ви и особено полезно ще бъде за вас, ако го консумирате преди лягане.

Няколко проучвания, включващи хора и животни, потвърдиха, че млякото подобрява съня. Това е така, защото то съдържа съединенията триптофан и мелатонин.

Триптофанът е основна аминокиселина, която играе важна роля в производството на серотонин, хормонът, който ни позволява да се отпуснем. Мелатонинът регулира денонощния ни ритъм и по този начин оптималната продължителност на съня ни.

Денонощният ритъм е биологичния ритъм в човешкото тяло, който регулира редица неврохуморални процеси в мозъка и по този начин контролира и хармонизира дневната, нощната и много други функции на всички най-важни органи в тялото.

Ако вечеряте непосредствено преди лягане, има вероятност да имате проблеми със заспиването, защото все още не сте усвоили напълно храната. От друга страна, не е добре да си лягате гладни и би било идеално да хапнете нещо няколко часа преди лягане. Ако обаче пропуснете вечерята и не искате да легнете на празен стомах, изпийте чаша мляко и няма да имате проблем със заспиването.

Ако пиете мляко преди лягане всяка вечер, това ще се превърне във вашия нощен ритъм. Веднага щом видите чашата, която ви чака на масата до леглото, ще се отпуснете максимално и ще се приготвите за лягане, пише „Брайд Сайд“.

Също така има възможност консумацията на мляко преди лягане да ви напомни за детските моменти, когато сте имали същия навик, което може да има успокояващ ефект върху психиката ви и да ви помогне да заспите по-бързо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *