Пикът на недолекуваните чревни инфекции е август – септември

Пикът на недолекуваните чревни инфекции е август – септември

Краят на лятото е времето на късните чревни инфекции, бият тревога микробиолозите. Сега опасността от бактериални, вирусни и паразитни чревни инфекции е голяма, нещо повече, в периода август-септември идват късните усложнения и рецидиви на недолекувани чревни инфекции през сезона.

Сред по-важните фактори за появата на заразата са топлото време, лошото съхраняване на хранителните продукти и мръсните ръце. Неслучайно специалистите наричат чревните инфекции „болести на мръсните ръце“.

Чревните инфекции са три вида:

  • Бактериални, към които спадат Дизентерия Салмонела и Ентеропатогенни Е-коли
  • Вирусни: Ентеро и Адено вируси, както и хепатит А
  • И третият вид инфекции, предизвикващи стомашно-чревни оплаквания, се причиняват от чревните паразити Ламбия и Амеби. При всички видове чревни инфекции заразата се предава от болен човек, заразена храна, от мухи и лоша лична хигиена.

Най-важните клинични признаци на чревните инфекции са стомашно разстройство и повръщане. Те водят до обезводняване, което е особено опасно при децата, защото дехидратацията е последвана от интоксикация.

Август-септември е пикът на недолекуваните чревни инфекции. Става въпрос за прекарани вече през лятото стомашно-чревни заболявания, довели до усложнения като : гастрити, колити, ентероколити и язви.

Освен това, недолекуваните чревни инфекции могат да доведат до хронифициране на съществуващи стомашно-чревни и чернодробни заболявания, особено ако се касае за хепатит А-инфекция. Подобна зараза при бебета води до смърт, предупреждават специалистите.

Друго усложнение след прекарана и недолекувана чревна инфекция е трайната дисбактериоза.

Изследването става с една фекална проба, което е лесно за пациента. Лекарите предупреждават, че все още е топло и опасността от чревни инфекции не е за подценяване. Затова напомнят, че е важно какво ядем, как съхраняваме хранителните продукти и каква е личната ни хигиена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *