Пиперът е вреден за хората с тези заболявания…

Диетологът Анджелика Дювал разкри при кои заболявания е вредно да се яде сладък пипер.

Д-р Дювал предупреждава, че продукт като сладките чушки може да бъде опасен, ако имате проблеми с черния дроб и бъбреците. Лекарят обяснява, че зеленчукът съдържа алкалоиди, които при горепосочените патологии могат да действат върху тялото като токсини, допринасяйки за неговото отравяне.

„Ако човек има чернодробно или бъбречно заболяване или отделителната му система страда, тогава пиперът, както всички зеленчуци от семейство Пасленови – включително картофи, патладжани и домати – трябва да бъдат изключени от диетата. Алкалоидите могат да отровят тялото доста силно и ако черният дроб и органите на отделителната система вече са претоварени, това ще влоши състоянието им“, отбеляза д-р Дювал.

Лекарят изброява и други здравословни проблеми, при които сладките чушки са противопоказани: нарушения на сърдечния ритъм (аритмия, ангина), ставни заболявания, гастрит и пептична язва. Д-р Анжелика Дювал съветва хората с желязодефицитна анемия да консумират сладки чушки, тъй като съдържат много кобалт и витамин С, които подобряват усвояването на желязото.

Продуктът е полезен и за хора, които имат хормонален дисбаланс (по-специално дисбаланс на хормоните на щитовидната жлеза). Сладкият пипер съдържа витамини С, В1, В2, В9, Р, РР и каротин, така че хората, страдащи от депресия, диабет, нарушена памет, безсъние и загуба на енергия, трябва да включват този зеленчук в менюто си.

По съдържание на витамин С чушките превъзхождат лимоните и касиса. Аскорбиновата киселина се комбинира с голямо количество витамин Р и това сътрудничество спомага за укрепване на кръвоносните съдове и намаляване на пропускливостта на стените им, благодарение на високото съдържание на минерални соли на калий, както и на калций, магнезий, натрий, фосфор, флуор. желязо, хлор, цинк, манган, мей, йод, хром, сяра, кобалт, черен пипер е незаменим при анемия, нисък имунитет, ранно оплешивяване, остеопороза.

Чушките (лютиви и сладки) съдържат алкалоида капсаицин, който всъщност придава характерния вкус на зеленчука. Това вещество стимулира работата на стомаха и панкреаса, стимулира апетита, понижава кръвното налягане, разрежда кръвта и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Поради ниското съдържание на капсаицин в сладките чушки, за разлика от горчивите, те могат да се консумират в големи количества, без да се притеснявате за стомаха си. Затова от сладките чушки се прави сок, който се препоръчва да се пие при диабет, както и за стимулиране на растежа на ноктите и косата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *