Пиперът е и вкусен, и лековит!

Идва есен, златно време за пипера. Този вкусен зеленчук може да го намерим в стотици различни форми, размери и цвят. Някои от тях просто приличат на извадени от кулинарно списание. Няма значение дали чушките са червени, жълти, зелени или оранжеви, те всичките са красиви и в същото време много, много полезни. Пресни, сушени, печени, консервирани, в ястие или стрити на прах като подправка – пиперките неизменно и целогодишно присъстват на всяка трапеза. И това не е случайно- те са богати на различни полезни вещества.

Всички чушки без значение изобилстват от витамин С. В тях той е близо 3 пъти повече, отколкото в портокалите. Съдържат още каротин, витамините Р, A, E, РР, и някои В групата. Благодарение на това те се препоръчват често да присъстват в диетата на хора, които страдат от депресия, диабет, отоци, дерматити, както и с увреждане на паметта. Благодарение на съдържанието на провитамин А, червеният пипер е отлично средство за стимулиране растежа на косата, подобряване на зрението, както и на кожата и лигавиците на тялото. Няма друг зеленчук с такова богато съдържание на йод, фосфор и силиций, източник е още и на калий и натрий, калций и желязо. Хора, които страдат от сърдечносъдови болести, могат да се погрижат за здравето си като консумират пипер.

Не е тайна, че влияят положително на имунната система и я укрепват. Според различни изследвания сладките чушки могат да спрат развитието на рак на гърдата. Ето защо е хубаво, жените да ги консумират, дори само по една чушка в денонощие. А хора, които цял живот са страдали от пристъпи на астма, трябва да знаят, че вече имат още едно „оръжие” в борбата си срещу това заболяване. Пиперът лекува още бронхит и като цяло подобрява дишането.

Ако сте решили да спазвате диета, наблегнете на пипера. Този зеленчук има много малко калории и може да се консумира в големи количества под формата на туршия, печен и в други варианти. Естествено по-голямата част от своите полезни свойства чушките запазват, когато са в сурово състояние. Ако не знаете, сладките чушки често са основна съставка на различни гарнитури и дори на десерти, освежаващи в горещите дни.

Алкалоидът капсаицин е веществото, което определя специфичния вкус на чушката. Той стимулира работата на стомаха и задстомашната жлеза. Загубата на апетит може да бъде преборена с големи количества пипер. Чушките помагат за здрави нокти и коси, при анемия и авитаминоза Специалистите ги препоръчват за хора с високо кръвно, както и като средство за превенция на образуването на кръвни съсиреци.

Специалистите обясняват, че сокът от червените чушки действа на косата и ноктите преди всичко заради високото си съдържание на силиций. Силицият помага и за нормалната работа на мастните жлези. Сместа от сок от червени чушки и моркови дава изключителни резултати за премахването на пъпки и акне от кожата, препоръчва се и при газове в червата и спазми в стомаха. Препоръчителната дневна доза е 50 мл. Консумацията на сурови зелени чушки действа превантивно срещу болестта Алцхаймер, като стимулира мозъчната дейност . Жълтите чушки имат високо съдържание на калий и фосфор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *