Плавунът – лек срещу ревматизъм и хроничен запек

Това растение има много имена. Някой от тях са магьоснически знак, самодивка и змийски мъх. Плавунът е мъховидно, винаги зелено растение, което се разстила по земята в един до два метра дълги ластири с фини, тънки корени. От ластирите израстват от седем до десет сантиметра, дълги, много меки на пипане, разклонени стъбълца. Той е четиригодишно растение развива през лятото жълтеникави кочани, в които има цветен прашец, който много наподобява брашно.

Тази билка е включена в книгата на Мария Требен. Тя съдържа радий и е лечебно растение, което по своите силно разклонени, наподобяващи въженца ластири и по жълтия цветен прашец на кочаните си, се различава лесно от останалите видове мъх.

Плавунът расте само по северните страни на високостъблените гори и в горски покрайнини на височина над 600 метра. Не трябва да стой на пряко слънце, защото губи своята жизнеспособност.

В Австралия и Германия билката е строго защитена. Затова и търговията на едро с билки се снабдява с него от северните страни, което гарантира високото му качество.

Чаят от плавун е неизменен лек за болни от подагра и ревматизъм, даже когато вече са се появили промени в ставните форми, при хроничен запек и хемороиди. За хората, които страдат от разстройство трябва да използват предпазливо чая, тъй като могат да се появят спазми в червата. Чаят е безспорен лек и при всички заболявания на пикочните и полови органи, при болки и втвърдявания на тестикулите, при пясък в бъбреците и бъбречни колики. Използва се и при цироза, рак и възпаление на черния дроб.

Равна чаена лъжичка от билката се запарва в 1/4 литър вряла вода и се оставя да се накисне. На ден трябва да се пие само една чаша на глътки и то сутрин, на гладно, половин час преди закуска. При чернодробна цироза и злокачествено чернодробно заболяване е по-ефикасно да се пият две чаши на ден.

Любопитна е направата на възглавничка от изсушен плавун (в зависимост от големината на схванатото място 100 г, 200 г или 300 г), която се поставя през нощта върху болезнените спазматични места. Тази възглавничка запазва действието си до 1 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *