Плодове за отслабване, които са богати на антиоксиданти

Според редица изследвания, хроничното възпаление е основен фактор за наддаване на телесно тегло и затлъстяване и може също така да доведе до различни болестни състояния като диабет тип 2, сърдечни заболявания и рак. От друга страна, антиоксидантите, които консумираме чрез полезни храни и напитки, помагат в борбата със затлъстяването, като неутрализират свободните радикали, които увреждат клетките.

Учени смятат, че редовната консумация на богати на антиоксиданти храни, може да помогне за намаляване на възпалението и оксидативния стрес, което от своя страна може да помогне за предотвратяване или управление на затлъстяването и свързаните с него здравословни проблеми.

Тъй като плодовете са една от най-важните храни за нашето здраве, вижте кои освен червени ябълки и сливи, са изключително богати на антиоксиданти и ни помагат в отслабването.

Малини

Точно като къпините, боровинките и ягодите, малините също са добър източник на антиоксиданти, особено витамин С и елагова киселина. Отново ни осигуряват полезни фибри, но по-малко захари и калории в сравнение с други плодове. Те са лека храна, богата на витамини А, К1, калий, калций, магнезий, селен.

Червени боровинки

Червените боровинки са с ниско съдържание на калории, високо съдържание на фибри, ниско съдържание на захар и богати на антиоксиданти, които могат да помогнат за защитата на тялото срещу увреждане от свободните радикали, сочат редица изследвания. Това може потенциално да помогне при загуба на тегло чрез намаляване на възпалението в тялото, което е фактор, който може да допринесе за увеличаване на теглото. Освен това са полезни за здравето на отделителната система.

Ягоди

Те са чудесен източник на витамин С и други антиоксиданти, като елагова киселина и антоцианини. Имат малко калории и захари и са подходяща храна за елиминиране на излишното водно тегло, тъй като са богати на минерала калий. Ягодите съдържат и витамини Е, К1, магнезий, калций и други. Те са и сред храните, които имат и добри количества фибри. Ягодите са подходящи за смути, като допълнение към овесена каша, за здравословни десерти, но може да ги хапваме и само така – пресни.

Сини боровинки

Тези вкусни горски плодове съдържат изобилие от антиоксиданти, особено антоцианини, които им придават отличителния синьо-лилав цвят. Те са с ниско съдържание на калории, високо съдържание на фибри и други хранителни вещества, а проучванията показват, че редовната консумация на боровинки помага при загуба на тегло. Дори се смята, че замразените боровинки обикновено имат по-високо количество антиоксиданти от пресните.

Череши

През летния сезон, ако се опитваме да подобрим телесното си тегло, не бива да забравяме да добавим към менюто си и череши. За тях е известно, че са добър източник на антиоксиданти, особено антоцианини и кверцетин, които помагат в борбата с възпалението и подобряват здравето на сърцето.

Нар

Западни изследвания показват, че нарът има ефективни свойства против стареене поради високото съдържание на антиоксиданти. В наровете има категория антиоксиданти, наречени полифеноли, особено пуникалагини, които също предпазват от възпаление в организма, смятат учени. Нарът е много богат на калий и витамин С, което го прави не само чудесен плод за подсилване на имунитета и сваляне на излишните килограми, но и за здравето на сърцето. Известно е, че консумацията му допринася за баланса на кръвното налягане, холестерола и кръвната захар, полезен е и при анемия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *