Плодове и зеленчуци, които помагат срещу рак на пикочния мехур

Жените, които приемат повече плодове и зеленчуци, намаляват риска от развитие на рак на пикочния мехур, става ясно от изследване на американски учени, публикувано в The Journal of Nutrition. Това съобщи сайтът Medicalnewstoday.com.

Учените от Центъра по ракови заболявания в Хавайския университет обяснили, че са проучили възможността плодовете и зеленчуците да оказват влияние върху ракови заболявания, включително рак на пикочния мехур. Те съдържат хранителни вещества, фотохимикали, а също така и някои антиоксиданти, които предпазват от рак.

Според Националният институт за рака всяка година има приблизително по 72,570 нови случаи на рак на пикочния мехур и 15,210 смъртни случаи.

Учените си поставили за цел да определят какъв ефект може да има приемът на плодове и зеленчуци върху развитието на рака на пикочния мехур.

Екипът направил прогнозен анализ с участието на 185 885 възрастни. Изследването започнало през 1993 година и имало за цел да изследва връзката между диетите и режима на хранене, начина на живот, генетичните фактори и риска от рак.

Изследователите събирали данни в продължение на 12 години и половина и резултатите показали, че през това време 152 жени и 429 мъже са заболели от рак на пикочния мехур.

След като уточнили, че при някои от случаите, причина за развитието на рак може да са били и други фактори, като годините например, учените установили, че тези, при които съществува най-малък риск от развитие на рак на пикочния мехур, са жени, които са консумирали най-много плодове и зеленчуци.

Те открили още, че жените, които приемали най-големи количества жълти и оранжеви зеленчуци, се оказали с 52% по-нисък риск да развият рак на пикочния мехур. Тези хранителни продукти са най-богати на витамините А, C и Е.

При мъжете не била открита никаква връзка между консумацията на плодове и зеленчуци и заболяването от инвазивен рак на пикочния мехур, установило изследването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *