Плодове и зеленчуци, които помагат срещу рак на пикочния мехур

Жените, които приемат повече плодове и зеленчуци, намаляват риска от развитие на рак на пикочния мехур, става ясно от изследване на американски учени, публикувано в The Journal of Nutrition. Това съобщи сайтът Medicalnewstoday.com.

Учените от Центъра по ракови заболявания в Хавайския университет обяснили, че са проучили възможността плодовете и зеленчуците да оказват влияние върху ракови заболявания, включително рак на пикочния мехур. Те съдържат хранителни вещества, фотохимикали, а също така и някои антиоксиданти, които предпазват от рак.

Според Националният институт за рака всяка година има приблизително по 72,570 нови случаи на рак на пикочния мехур и 15,210 смъртни случаи.

Учените си поставили за цел да определят какъв ефект може да има приемът на плодове и зеленчуци върху развитието на рака на пикочния мехур.

Екипът направил прогнозен анализ с участието на 185 885 възрастни. Изследването започнало през 1993 година и имало за цел да изследва връзката между диетите и режима на хранене, начина на живот, генетичните фактори и риска от рак.

Изследователите събирали данни в продължение на 12 години и половина и резултатите показали, че през това време 152 жени и 429 мъже са заболели от рак на пикочния мехур.

След като уточнили, че при някои от случаите, причина за развитието на рак може да са били и други фактори, като годините например, учените установили, че тези, при които съществува най-малък риск от развитие на рак на пикочния мехур, са жени, които са консумирали най-много плодове и зеленчуци.

Те открили още, че жените, които приемали най-големи количества жълти и оранжеви зеленчуци, се оказали с 52% по-нисък риск да развият рак на пикочния мехур. Тези хранителни продукти са най-богати на витамините А, C и Е.

При мъжете не била открита никаква връзка между консумацията на плодове и зеленчуци и заболяването от инвазивен рак на пикочния мехур, установило изследването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Как да се отървем от прекаленото изпотяване през лятото
Next post Бабини рецепти при зъбобол