Подгответе тялото си за есента с тези 4 прости стъпки

Смяната на сезоните винаги се отразява. Както през есента листата на дърветата започват да окапват, така и в телата ни се случват някои промени, заради които се чувстваме не особено добре.

След енергичното лято, изпълнено с топлина, слънце и приключения, есента ни носи тъга по отминалите хубави емоции. Преминаването от лятото към есента носи редица дисбаланси, както във физически, така и в емоционален смисъл.

Китайската традиционна медицина и аюрведа предлагат подкрепа за тялото и духа през есенния период, така че сезонните промени да ви засегнат възможно най-леко. Есента е време за фокусиране, за плавен преход от летните емоции към есенната меланхолия, пише Az-jenata.bg.

Работете с дъха си

Есента е свързана с белите дробове. За да ги поддържате в добро състояние и да ги предпазите от заплахата на есенните респираторни инфекции, отделяйте по няколко минути всеки ден, за да увеличите съзнателно капацитета си на дишане.

Намерете удобна поза и обърнете внимание на дълбокото съзнателно дишане. След като се свържете със собствения си ритъм на дишане, започнете бавно да удължавате периодите на поемане и задържане на дъха.

Практикувайте 10 до 20 дълбоки и продължителни вдишвания по този модел. Това ще ви помогне да се освободите от мисли и емоции, които ви карат да се чувствате нещастни и ще ви помогнат да се почувствате освободени.

Раздвижете червата си

Дебелото черво е изключително важно през този сезон. Неговото добро състояние и активност гарантират правилно елиминиране на токсините, а това е от ключово значение за здравето на тялото и духа. Запекът може да причини натрупване на токсини, слуз, да създаде условия за алергии, проблеми с настроението, които се засилват през есента.

Хранете се с достатъчни количества фибри. Бъдете много добре хидратирани. Хапвайте леки закуски, наблегнете на печените ябълки и сини сливи, които са сезонни плодове и са изключително богати на фибри. Те ще подпомогнат храносмилането ви.

Практикувайте самостоятелен масаж

Сухата кожа, безсънието, безпокойството и тревожността, усещането за несигурно са характерни за есенния сезон. За да противодействате на тези неприятни промени в тялото и психиката ви, аюрведа предлага техники за самомасаж.

Върху всички достъпни места от тялото ви нанесете леко загрято масло от сусам или сладък бадем. Масажирайте леко с кръгови движения, за да стимулирате лимфния поток. Той ще подхрани кожата, ще поддържа имунната ви система и ще помогне за освобождаване от токсините.

Консумирайте сезонна храна

Есента е време за събиране на плодовете, които природата ни е дала. Аюрведическите учения предполагат намаляване на суровите и студените храни в полза на топлите, печени хранителни продукти, супи и горещи полезни масла.

Сред най-полезните според това учение храни са киселото зеле, шипката, киселото мляко, киселите краставички, маслините, билките, плодовете и зеленчуците на есента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *