Подобряване качеството на съня е съществен елемент от грижата за бременни

Подобряване качеството на съня е съществен елемент от грижата за бременни

Сънят играе изключително важна роля в поддържането на оптимално здраве и добро самочувствие на бременните жени и кърмещите майки. Периодът на бременност и лактация е критичен за развитието на бебето и физическото здраве на майката. В този контекст, научните изследвания подчертават важността на качествения и достатъчен сън за подпомагане на този изключително чувствителен период от живота на жената.

Връзката на съня с ГЕРБ

Сънът е важен елемент от здравословния начин на живот, особено по време на бременност и кърмене, където тялото претърпява значителни физиологични промени. Физическите и хормонални аспекти на бременността могат значително да повлияят върху навиците на заспиване при жената. Промените в хормоналния баланс, особено увеличаването на нивата на прогестерон и естроген, могат да предизвикат често пробуждане през нощта и трудности при заспиването. Тези изменения са особено изразени през последните месеци на бременността, когато растящата матка оказва натиск върху стомашната област, увеличавайки риска от гастроезофагеално рефлуксно заболяване (ГЕРБ).

Според медицинските изследвания, сънят играе ключова роля в регулацията на гастроинтестиналния тракт. През съня тялото се възстановява и регенерира, включително и органите на храносмилателната система, и то най-вече в периода на активен сън (REM фаза).

Други изследвания показват, че недостигът на сън може да доведе до намаляване на тонуса на долната част на езофагуса (хранопроводът) и прилежащите му сфинктери (пръстеновидни мускули, разположени около отвърстието на орган), които контролират потока на храната и киселината. Това може да предизвика по-лесното връщане на киселината от стомаха в езофагуса и следователно да увеличи риска от ГЕРБ, което обеснява защо тежките киселини в бременността са най-често в последните седмици преди раждане.

Сън и високо кръвно налягане

Недостатъчният сън може да бъде свързан с увеличен стрес и нестабилност на хормоните, което може да повиши риска от високо кръвно налягане по време на бременността. Поддържането на стабилен режим на спане помага в регулирането на нивата на стресовите хормони и с това подобрява релаксацията на сърдечносъдовата система.

Важно е да се отбележи, че кърменето, следващо бременността, представлява допълнително предизвикателство за новата майка по отношение на изградените й навици за сън. Честите нощни хранения и грижи за бебето ги разстройват и нарушават цикъла от бързи и дълбоки фази на сън. Но независимо от тези предизвикателства, кърменето също е и възможност за поддържане на близката връзка майка-бебе, която може да се осъществи чрез споделянето на общ процес на заспиване и сън.

Сън и кръвна захар

Във втората половина на бременността, жената може да се изправи пред феномен, наречен „гестационен диабет“. Този вид диабет се появява поради увеличените нива на хормоните, които блокират действието на инсулина, като така се увеличава резистентността на тялото към инсулин. Инсулинът е хормон, отговорен за контролирането на нивата на глюкоза в кръвта.

И тук идва връзката със съня: недостигът на сън и нарушените цикли на съня могат да увеличат инсулиновата резистентност и да влошат контрола на кръвна захар. Това може да бъде предизвикано от хормонален дисбаланс, който може да възникне при липсата на достатъчен и качествен сън.

Една от стратегиите за поддържане на оптимални нива на кръвната захар по време на бременност е подобряването на навиците за спане. Редовният и здравословен сън може да помогне за регулирането на хормоналния баланс и за поддържането на чувствителността към инсулин, като така се намалява риска от гестационен диабет.

Стратегии за подобряване качеството на съня

Поддържането на редовен режим на спане и прилагането на стратегии за подобряване на съня са съществени елементи от грижата за бременните и кърмещите жени, осигурявайки им най-добрите възможности за успешна бременност и здравословно развитие на бебето.

Създайте релаксираща рутина преди лягане

Избягвайте стимулиращи дейности, като използване на екрани на телефони и компютри преди сън.

Опитайте се да включите релаксиращи дейности, като четене на книга, слушане на успокояваща музика или вземане на топла баня.

Създайте комфортна среда за спане

Осигурете си удобен и подходящ матрак.

Затъмнете стаята и поддържайте приятна температура.

Използвайте подходящи възглавници за подкрепа на врата и гърба.

Практикувайте релаксационни техники – Упражнения за дълбоко дишане и мускулна релаксация могат да помогнат в заспиването и подобряването на качеството на съня.

Ограничете консумацията на кофеин и захар преди лягане!

Избягвайте консумацията на кофеин следобед.

Ограничете приема на захар, тъй като тя може да предизвика енергийни и гликемични пикове.

Упражненявайте се физически през деня – Редовната физическа активност може да помогне за насърчаване на дълбок сън.

Избягвайте интензивна тренировка скоро преди лягане.

Поддържайте регулярен график за спане като се опитайте да лягате и ставате по едно и също време всеки ден, за да насърчите биологичния часовник на организма.

Управление на стреса

Практикувайте техники за управление на стреса като йога, медитация или масаж, за да успокоите нервната система.

Създайте комфорт на тялото си при спане

Намерете поза за сън, която ви е удобна, особено през последните месеци на бременността.

И преди да промените рутината си или да приложите нови стратегии, винаги е добре да се консултирате със своя лекар, особено по време на бременност. Той може да ви предостави персонализирани съвети, взети предвид индивидуалните ви нужди и обстоятелства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *