Подправките са истински дар за здравето

Подправките ухаят прекрасно и придават неустоим вкус на гозбите. Но заедно с това притежават и изненадващо полезни за здравето ни свойства.

Карамфилът успокоява болката

Малките цветчета на тази подправка имат много по-важни свойства от това, забодени в портокал например, да парфюмират приятно стаята. В действителност карамфилът съдържа веществото еугенол (локален анестетик и антиоксидант), който има пртивовъзпалително действие. Той намалява болките в ставите и редуцира отоците до 30%.

Съставката, на която се дължи пикантният аромат на карамфила, също така има свойството да успокоява болката. Маслото от карамфил се използва в приготвянето на много обезболяващи, използвани в зъболекарската практика.

Канелата стимулира мозъка

Може да прибавите ароматната подправка не само когато приготвяте десерти, но и солени ястия. Освен че ще откриете изненадващо финия й аромат, ще подсилите и паметта си. Американско проучване установи, че канелата стимулира функционирането на сивите клетки и увеличава моментално притока на кръв и кислород. 1/2 к. л. канела дневно намалява нивото на захар и холестерол в кръвта.

Джинджифилът намалява главоболието

Многобройни изследвания доказват, че пресният или стрит на прах джинджифил е също толкова ефикасен срещу болки в главата, колкото и аналгетиците. Магическото му действие се дължи на съдържащия се в него джинджерол, който възпрепятства дейността на веществата, които предизвикват възпалителни процеси, а оттам – и болка.

Пригответе си отвара на основата на пресен джинджифил. Обелете и нарежете на парченца 2 сантиметра от корена. Сложете ги да заврят с вода, след което прецедете. Подсладете отварата с малко мед и пийте от нея редовно по една малка чашка. Така ще предотвратите появата на главоболие, дължащо се на стреса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *