Подутите глезени – аларма за опасно кръвно

Ако кръвното налягане на човек често се повишава, това може да застраши здравето на тялото. Но хипертонията невинаги е лесно да се идентифицира. Някои от симптомите ѝ са напълно неспецифични, така че пациентите рядко ги свързват с това конкретно заболяване.

По-специално състоянието на краката може да показва проблеми с кръвното налягане според експерти от британската благотворителна организация Blood Pressure UK. Ако глезените са подути, това може да показва както хипертония, така и сърдечна недостатъчност, сигурни са лекарите. Високото кръвно налягане кара сърцето да работи по-усилено.

Това води до удебеляване на сърдечния мускул, което с течение на времето ще се отрази на ефективността на кръвообращението. Впоследствие течността ще се натрупва в глезените. Това е, което води до тяхното подуване.

Ако забележите подобно състояние, можете да смъкнете кръвното само с правилно дишане, казват специалистите. Отпуснете се, прикрийте очите си. Това ще помогне за намаляване на нивата на стрес – един от основните провокатори на хипертонията. Поемете дълбоко въздух, като броите до 5.

Вдишайте не с гърдите, а с корем. За да контролирате, сложете ръка върху корема си, трябва да почувствате как стомахът ви се издига.

След това издишайте и отново бройте до 5. Такова дълбоко дишане в рамките на 3-5 минути ще увеличи притока на кръв към всички тъкани на тялото ви, включително крайниците. Поради това налягането в съдовете ще намалее. Можете да опитате да задържите дъха си след издишване за 8-10 секунди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *