Познато и полезно от кухнята: Кориандърът е супербилка!

Суперхраните са храни с особени хранителни качества. Те съдържат изобилие от ценни вещества, важни за здравето и процесите в организма. Но когато говорим за суперхрани, често забравяме за подправките и билките. Кориандърът е именно една такава билка, която се използва като подправка и която може да се нарече супербилка.

Билките и подправките са много полезни. Те са нещо, което често пропускаме, а това е грешка. Ако търсите нещо, с което да подхраните чревната си флора, нещо, което действа като пребиотик и пробиотик, вероятно ще се сетите за ферментиралите храни, като кисело зеле, кисело мляко, кисели краставички, кефир, кимчи. Но надали ще се сетите за кориандъра. А той има прекрасни качества в подхранването на полезните бактерии в червата. Така смята гастроентерологът Марвин Сингх, цитиран от mindbodygreen.com.

Какво прави кориандърът супербилка?

Кориандърът е изключително наситен с антиоксиданти. Сред тях са витамините А и С. Витамин А е много ценен за поддържането на здравето на очите, костите, кожата, косата, ноктите. Витамин С е съществен за имунната система.

В кориандъра се съдържа кверцетин. Това е мощен флавоноид (друг вид антиоксидант), който има изразени противовъзпалителни и антивирусни свойства. Те подпомагат естествения имунен отговор към вируси, бактерии и патогени, като подкрепят имунните защити. Кориандърът има свойството да прочиства синусите и горните дихателни пътища от секрети и слуз при настинки и инфекции, пише Аз-жената.

Кориандърът може да подпомогне детоксикацията на червата и черния дроб. Той съдържа биоактивни вещества, които допринасят за разрастването и устойчивостта на чревната флора, което оказва положително влияние върху храносмилането, метаболизма и имунната система. Освен това, кориандърът има и свойството да балансира нивата на кръвната захар в организма, което понижава риска от диабет и инсулинова резистентност.

Кориандърът има специфичен пикантен вкус, който не се харесва на някои хора, други го обожават. Подправката присъства широко в индийската кухня. Подходяща е за сосове, яхнии, печени ястия с месо и зеленчуци. Ароматът ѝ е наситен и интересен. Добър начин е и да придадете по-интересен вкус на пресни салати и гарнитури.

Богатството на антиоксиданти, витамини и минерали в кориандъра го прави истинска супербилка и суперподправка. Ако искате да дадете допълнителен тласък на имунната си система и да стимулирате стомашно-чревното си здраве, включете я в приготвянето на любимите си ястия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *