Полезните храни, които всъщност натоварват панкреаса

Според гастроентеролози първият пристъп на остър панкреатит (т.е. възпаление на панкреаса) обикновено се стоварва върху хората след тежки празници, но дори и през лятото никой не е застрахован. Сега на предна линия сред стомашно-чревните проблеми излизат неалкохолните панкреатити. При това засягат млади мъже и жени, дори тийнейджъри, пише zdrave.to.

На пазара сега могат да се намерят много растения, билки, зеленчуци, подправки, плодове. Сред тях и ароматният див чесън, омайващият босилек и хрупкавият зелен лук, пресният чесън. През топлите дни консумираме тези полезни храни в огромни количества. Но дали е безопасно?

Витамин С всъщност не се съдържа толкова много в зеленчуците, освен това той бързо се отделя от организма – за цялата година летният запас няма да ни стигне. Но зеленината се смила трудно.

Заради това опитайте се в салатите или в супите пресните зеленчуци да не са повече от една десета от общото количество съставки.

Освен това парливите, горчиви и кисели вещества (оксалова и лимонова киселина, на които е богата зеленината с остър, пикантен вкус) забележимо удря по панкреаса. Особено ако ядете зеленчуците на празен стомах. Така че не ги сервирайте всеки ден на трапезата си, максимум – два или три пъти седмично. Комбинацията от репички, зелен лук и айрян изправя панкреаса “на нокти”.

Същото важи и за седмолистника, глухарчето, дивия киселец и други зелени растения. Сега всички тези странни съставки за ястията са се превърнали в мода.

В копривата наистина има много витамин С, както и големи количества витамин А и витамин К. Така че този витаминен букет изглежда много привлекателен, но в действителност нещата не стоят така: 90% от витамин С се унищожава по време на готвенето. Така че копривата, добавена към супи или варива, в смисъла на попълване на тялото с аскорбинова киселина (витамин С), е практически безполезна.

Мастно-разтворимият витамин К, когато се подлага на термична обработка не се разрушава, но участва в кръвообращението като сгъстява кръвта. Това е полезно за онези, които имат проблем със съсирването, рани и порязвания, които не заздравяват месеци наред. Но това свойство на витамин К може да изиграе жестока шега на всеки, който има тенденцията да образува кръвни съсиреци – а това са почти всички хора със сърдечносъдови заболявания и хипертониците. Така че към витамин К е необходимо да се отнасяте много предпазливо.

За много от нас по принцип през почивните, а и през делничните дни основното ядене е вечер, а през деня – кафе с цигара, чай със сандвич… А на вилата или по време на лятната отпуска вечерята е много по-късно. Трудно е да се откажем от вечерните събирания сред природата, особено в хубавото време. Така се оказва, че си лягате, когато в стомаха ви има цяла планина от печено месо във винен или бирен сос. Но “работата” с печеното месо за храносмилателната ни система е трудна и не безопасна, защото при пържене или печене на открит огън при температура над 180 градуса в животинските мазнини се образуват тежки съединения, които повишават секрецията на жлъчна и солна киселина в стомаха.

Така че опитайте се да ядете за вечеря поне по-малко печено месо, заместете го с риба заедно със салата от печени зеленчуци или непреработен ориз.

Лекарства

Оказва се, че неконтролируемото приемане на някои напълно “безвредни” лекарства може значително да навреди на панкреаса ни! Те включват:

• лаксативи
• антиациди (лекарства, понижаващи стомашната киселина), които много от нас поглъщат с шепи при киселини в стомаха и дискомфорт след преяждане
• противовъзпалителни и аналгетични лекарства на базата на парацетамол и ибупрофен

Разбира се, добре е да вземете хапче, ако е необходимо. Но в ударни дози всички тези лекарства нарушават производството на панкреатичен сок. Така че не злоупотребявайте.

Важно!

Първите признаци, че панкреасът не е наред, са:

• опасващи, парещи болки около гърдите
• подуване на стомаха след хранене
• медено-горчив вкус в устата на празен стомах
• вискозни и нерегулярни изпражнения

Какво ще се случи, ако не се лекувате?

Ако пренебрегвате симптомите за проблеми с панкреаса, можете да развиете остър панкреатит. Това е изключително болезнено състояние, ще ви отнеме много време да се излекувате, ще ви се наложи да се придържате към лечебно хранене.

Нараства рискът от диабет тип 2. В панкреаса се произвежда хормонът инсулин, отговорен за разграждането на захарта в кръвта. А при възпаление на жлезата, особено хронично, произвеждането му, разбира се, ще се наруши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *