Полезни здравословни храни, които си струва да консумирате редовно

Полезни здравословни храни, които си струва да консумирате редовно

Все повече хора, се стремят към здравословен начин на хранене, те внимателно подбират продуктите, които консумират, и силно се интересуват от полезните им свойства.

Здравословното хранене само по себе си означава прием на храни от различни групи, които доставят на тялото ни необходимите хранителни вещества, витамини и минерали, зареждат ни с енергия, тонус и добро настроение и разбира се ни помагат да поддържаме здравето и фигурата си.

Днес ще обърнем внимание на 5 здравословни хранителни продукти, които си заслужава да включите в ежедневното си меню.

Спанак

Свежият пролетен зеленчук неслучайно се слави като една от най-полезните храни. Той е безценен източник на желязо, витамини А и С, калий, калций, минерални соли и протеини. Всички тези хранителни вещества подсилват организма, заздравяват костите, подобряват кръвообращението и понижават кръвното налягане. Освен това помагат при настинка и грип и са полезни за кожата и очите.

Домати

Вкусни и здравословни доматите ни доставят добро количество калий. Те притежават мощни антиоксидантни свойства благодарение на витамините А, Е и С, съдържащи се в тях, както и четирите основни каротеноида – алфа и бета каротен, лутеин и ликопен, които носят невероятни ползи за организма. Доматите се грижат за сърцето, храносмилането и мускулите и намаляват риска от някои видове рак.

Чесън

Някои хора го обожават, други го ненавиждат заради специфичния мирис, който чесънът притежава и оставя след неговата консумация. Независимо от кой тип хора сте, едно е сигурно – чесънът е изключително здравословен и заслужава почетно място във вашето здравословно меню. Той има силни антивирусни, противогъбични и противовъзпалителни свойства, които стимулират имунната система и подпомагат борбата с различни вируси и инфекции.

Риба и морски дарове

Рибата и разнообразните морски дарове изобилстват на хранителни вещества и минерали. Те са богати на витамин D, фосфор, калций, селен, цинк, мед и протеини. Всички изброени подхранват организма и подобряват здравето на сърцето. Морската храна е безценен източник и на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са полезни за превенцията на Алцхаймер. Не на последно място по важност, в почти всички морски обитатели присъстват йод и желязо, които поддържат ендокринната система и помагат при проблеми с щитовидната жлеза.

Черен шоколад

Основната съставка на черния шоколад е високото съдържание на какао, което притежава категорични здравословни качества. То е чудесен източник на протеини, незаменими мастни киселини, калций, магнезий, сяра, каротин, тиамин, рибофлавин, флавоноиди и мощни антиоксиданти. Какаото понижава лошия холестерол и кръвното налягане, подобрява здравето на сърдечно-съдовата система и намалява риска от рак. В кафявия прах се съдържат полезни теостероли, които в човешкия организъм се превръщат в ценния витамин Q, изключително полезен при лечението на редица сериозни заболявания.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *