Полезни са за сърцето! 5 ползи за здравето от вишните

Лятото ни дарява със свежи плодове, които ние с удоволствие консумираме. В средата на летния сезон можем да се насладим и на вишните. Сочни, сладки, но не твърде много, с леко тръпчив вкус, нямаме търпение да ги хапнем така, да ги приготвим на сладко, да опечем кекс или да са част от нашето здравословно смути, сок.

Вишните са едни от най-полезните летни плодове. Те съдържат голямо разнообразие от витамини и минерали, включително витамини А и С, калий, калций, фосфор и други. Консумацията им се свързва с редица ползи за здравето ни.

Укрепват имунната система

Вкусните вишни са богати на флавоноиди, които са растителни пигменти, действащи като антиоксиданти и е известно, че поддържат имунната ни система, като се борят с вируси и бактерии. Вишните са особено богати на флавоноиди, наречени антоцианини. Според редица западни изследвания, тези съединения имат антимикробни свойства, които помагат в борбата с бактериите и инфекциите.

Помагат за намаляване на мускулни болки и възстановяване след спорт

Благодарение на своите мощни противовъзпалителни и антиоксидантни полифенолни съединения, според учени, вишните и сокът от тях се смятат за полезни за намаляване на възпалението в резултат на интензивни упражнения, подпомагат възстановяването при тренировка и облекчават/предотвратяват мускулните болки.

Вишните ни осигуряват аминокиселини, които насърчават съня

И по-точно това са мелатонин и триптофан, като и двете са аминокиселини, за които е известно, че помагат на тялото ни да се отпусне и насърчават отпускането за сън. Без значение дали ще ги хапнем така или ще им се насладим под формата на сок без добавени подсладители, вишните ни помагат да балансираме съня си.

Полезни са за здравето на мозъка

Според учени, храните с високо съдържание на антиоксиданти, богати на флавоноиди, са отлични за здравето на мозъка, а вишните съдържат нива на антиоксиданти, подобни на горските плодове, които също са едни от най-добрите за когнитивната функция.

Борят се с възпалението и оксидативния стрес

Като по този начин се смята, че намаляват и риска от сърдечни проблеми. Това според западни изследвания се дължи на техните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Ето защо, вишните се смятат за едни от най-полезните плодове за сърдечносъдовото здраве. Учените смятат, че плодовете и сокът от тях помагат за понижаване на високото кръвно налягане и холестерола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *