Ползите от пиенето на греяна ракия през зимата

Нашите предци още преди векове са открили чудодейните лечебни свойства на греяната ракия, а намерените стари рецепти доказват, че тази благородна напитка е и много ефективен лечебен еликсир при настинки. Освен това многобройни експерименти и изследвания на изтъкнати лекари показват, че лечението на настинки с греяна ракия има доста благоприятен ефект върху човешкото тяло.

Единственото нещо, на което си струва да се обърне специално внимание, е дозировката ѝ, отбелязва actualno.com.

Отлежала в дъбови бъчви, ракията има уникални лечебни свойства, помага добре при лечението на настинка и нейните симптоми и е ефективно лекарство, което в някои случаи може да замени антибиотиците и витамините. По правило точно ракията е най-предпочитаното от българите алкохолно питие.

През зимните месеци, когато навън е студено, а имаме признаци на настинка или грип, греяната ракия се превръща от предпочитан аперитив за вечеря и лечебно средство с гарантиран успех. Само една малка глътка от нея веднага ни затопля и за миг забравяме за неразположението и възпаленото гърло. Да не забравяме, че не трябва да превишаваме количеството. Съществуват доста варианти за приготвяне на греяна ракия.

В най-общия ред е необходимо да се карамелизира захар или мед, да изсипете ракията в съда, разбърквайки добре, след което се добавя черен пипер. Добре е да не допускате ракията да заври, особено ако е домашна, тъй като е много вероятно да пламне.

След като отпиете от този еликсир, вземате си горещ душ и бързо се пъхнете под завивките в добре отоплена стая. В случай че сте имали лека настинка, можете да сте сигурни, че с този метод от народната медицина на следващата сутрин няма да имате и спомен от настинката. Ако обаче положението ви е по-сериозно и лечението с греяна ракия не помага в рамките на ден-два, задължително трябва да потърсите лекарска помощ.

Греяна ракия с ванилия

Загрявате захар, докато се карамелизира. Към нея добавяте 3,4 ванилии. Когато се разтопи захарта и се получи карамела се прибавя ракията. Изчаквате да заври и я смъквате от котлона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Защо чиата е толкова полезна за сърдечносъдовата система
Next post Как социалните мрежи вредят на психиката ни