Ползи за здравето от царевицата – вкусна и важна

Лечебните свойства на тази вкусна зърнена култура са известни от древни времена. Царевицата е богата на витамини В, витамини РР, витамин К, витамин С и витамин Д. На първо място ценен е витамин В4 – холин. Той ускорява процеса на възобновяване на черния дроб и намалява увреждането му вследствие употребата на спиртни напитки.

Понижава холестерола, подобрява сърдечно-съдовата и нервната система, регулира нивото на инсулина. Освен витамини съдържа добър набор от фосфор, желязо, калий, мед, магнезий, цинк, никел и дори злато. Органичните киселини са представени в царевицата от глутаминовата, аскорбиновата и фолиевата.

Какви са най-важните ползи?

– Варената царевица на практика изцяло запазва свойствата си. Тя подобрява перисталтиката, понеже съдържа доста фибри;

– Укрепва зъбите и нормализира слюноотделянето;

– Нормализира метаболизма;

– Подобрява кръвоснабдяването в главния мозък;

– Активизира имунната система и удължава живота;

– Изключително полезна за предпазване от затлъстяването при децата, които я хапват с удоволствие;

– Жълтата млечна царевица съдържа бая каротиноиди, с което е много полезна за зрението;

– Бульонът от царевичната коса се пие при хапетит, холецистит и холелитиаза. Кашата от царевично брашно (качамак) се препоръчва при гастрит;

Най-добре да варите царевицата в тенджера под налягане за 25-30 минути. По този начин се съхраняват витамините и полезните вещества, а царевицата става вкусна и сладка.

Той ускорява процеса на възобновяване на черния дроб и намалява увреждането му вследствие употребата на спиртни напитки. Понижава холестерола, подобрява сърдечно-съдовата и нервната система, регулира нивото на инсулина. Освен витамини съдържа добър набор от фосфор, желязо, калий, мед, магнезий, цинк, никел и дори злато. Органичните киселини са представени в царевицата от глутаминовата, аскорбиновата и фолиевата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *