Помага ли ни наистина да отслабнем монодиетата?

Хиляди хора по света се борят с излишните килограми, а интернет пространството ни дава различни решения за това. Едно от тях е монодиетата, която предполага при всяко хранене да се приема само един вид храна. Очакванията са за бързо отслабване, но в действителност има много недостатъци, пише vesti.bg.

Ограничителните планове за хранене обикновено не работят в средносрочен и дългосрочен план. Всъщност те създават проблеми с придържането към тях. В допълнение, ефективната загуба на тегло зависи от други фактори, като например редовното практикуване на физически упражнения.

Препоръчително е първо да насърчите натрупването на мускулна маса, така че след това да е по-лесно да поддържате калориен дефицит. Освен това трябва да се въведат и други здравословни навици.

Как се провежда монодиетата?

Истината е, че информацията за монодиетите е противоречива. Някои хора твърдят, че можете да консумирате само определена храна през целия ден. Други заявяват, че това се прави за определено хранене.

Във всеки случай говорим за много рестриктивен подход, който ще доведе до значителни хранителни дефицити. Първото нещо, което ще се случи, е намаляване на мускулната маса. За поддържането ѝ е от съществено значение да се осигури минимален дневен прием на протеини, което е трудно при този модел на хранене.

Най-малко 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло са необходими за правилната мускулна функция. При спортистите изискванията се умножават 2 или 3 пъти.

Как да спазваме монодиета?

Има няколко вида монодиети, така че са представени различни алтернативи. Често се основава само на един вид храна при всяко хранене. Това могат да бъдат картофи, ябълки, яйца и др.

Съществува обаче и възможността да включите повече разнообразие, като използвате храни от една и съща група. По този начин могат да се консумират различни видове зърнени храни, месо, зеленчуци или плодове.

Засега не е уточнено за колко време е безопасно да бъде спазван този режим, но поради ограничителния си характер се смята, че това не може да бъде за повече от две седмици. В противен случай хранителният дефицит ще започне да застрашава здравето.

След две седмици постепенно се въвеждат отново други храни като супи, салати и смутита.

Сред най-разпространените храни за включване в монодиетата са картофи, яйца, ябълки, банани, шоколад и грейпфрут. Възможно е обаче да се извърши и чрез месо или зеленчуци.

Помага ли монодиетата за отслабване?

Противно на това, което твърдят нейните поддръжници, монодиетата не е ефикасен вариант за отслабване. Вярно е, че няколко килограма могат да бъдат намалени по време на режима, но част от тях ще бъдат течности.

При възстановяване на нормалното хранене, теглото се увеличава отново, дори повече, отколкото преди започване на този режим.

Когато говорим за отслабване, не е необходимо да се правят толкова рестриктивни подходи. За предпочитане е нуждите от протеин да се покрият, макар и с лек калориен дефицит.

Трябва обаче да въведете и други здравословни навици, като например следните:

  • Практикувайте редовно някакъв спорт
  • Намалете присъствието на преработени храни в менюто ви
  • Подобрете качеството на съня
  • Увеличете консумацията на вода

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 20 знака, че потискате емоциите си, а това е вредно за здравето
Next post Как да се преборите с есенния косопад?