Постоянната умора – сигнал за рак на червата?

Постоянната умора – сигнал за рак на червата?

При постоянно усещане за спад в енергията без очевидно обяснение специалистите във Великобритания силно препоръчват да се консултирате с лекар.

Експертите са установили, че постоянната умора е често срещан предупредителен знак за рак на червата, който често се пренебрегва. Ранните признаци на това заболяване са почти невидими, така че много хора може да не осъзнаят, че са изложени на риск.

Специалистите стигнали до извода, че чревният рак влияе директно на нивото на енергия, така че намаляването му е предупредителен сигнал за заболяването. Лекарите припомнят също, че ракът на червата има и други симптоми, които може да не забележите, като загуба на тегло, коремна болка и необяснимо кървене от ануса.

Ракът на червата провокира липса на желязо в организма и това може да причини анемия поради намаляване на броя на червените кръвни клетки, обясняват лекарите. Това е причината за чувство на умора и загуба на тонус.

Понякога заедно с това може да се появи и друг симптом – бледност на кожата. Особено висок риск от колоректален рак имат хората след 50-годишна възраст. Възрастовият фактор е причината за 90% от всички случаи на това заболяване. Независимо от това специалистите съветват да промените диетата и начина си на живот преди тази възраст, за да увеличите шансовете си за поддържане на здравето след това.

Препоръчва се да се намали консумацията на големи количества червено и преработено месо, тютюнопушене, алкохол. Разбира се, усещането за постоянна умора невинаги сигнализира за рак – понякога е достатъчно да намалите количеството консумирани сладкиши и кофеин, да имате здрав сън и да опитате да се предпазите от въздействието на стреса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *