По една чаша с какао на ден за нормално кръвно

Една от най-полезните напитки за хората е какаото. То помага за понижаване на кръвното налягане, полезно е за диабетици и може да предпази от развитие на рак, казват учените.

Способността на напитката да понижава кръвното налягане се дължи на антиоксидантните вещества флавоноли, които повишават нивото на азотен оксид в кръвта.

Азотният оксид кара кръвоносните съдове да се отпускат и разширяват, като по този начин помага за понижаване на високото кръвно налягане. В допълнение към флавонолите какаото съдържа и други антиоксиданти, катехини и антоцианини, които спомагат за поддържането на здрава сърдечносъдова функция.

Поради горните свойства напитката е полезна не само за активната работа на сърцето. Тя подобрява и когнитивната функция, подпомага производството на неврони и мозъчната функция, която се подхранва добре с кръв чрез добре оформени кръвоносни съдове.

Според списанието на Американското общество за хипертония хората, които от време на време пият какао, развиват по-малко видове рак, отколкото тези, които не го правят.

Учените обясняват тази характеристика с действието на антиоксидантите на напитката – епикатехин и кверцетин. Препоръчителният дневен прием е по 1 чаша натурално какао, смесено с вода или прясно мляко, но без добавена захар или други подсладители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *