Правило „5-те секунди“ пази от новия коронавирус

Заразяването с вируси, които се предават по въздушно-капков път, включително от новия щам на Ковид-19, става в рамките на пет секунди след контакт с човек, който е източникът на инфекцията, установиха японски учени. През това време те съветват да се вземат предпазни мерки – да се задържа дъхът и да се отдалечаваме на поне един метър от огнището на заразата.

Тези предпазни мерки могат на практика да премахнат риска от инфекция. Група японски учени от университета в Цукуба и Международния тихоокеански университет разработиха правилото за петте секунди, което предотвратява заразяване с Ковид-19, грип и други респираторни заболявания. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Scientific Reports.

Учените са изследвали скоростта на движението на малките частици, които се отделят от устата на човек по време на дишане и говорене. Вероятното време за заразяване с коронавирус, грип или друго подобно заболяване при контакт с източник на инфекцията се оказаха пет секунди.

През това време заразяването става както на чист въздух, така и в затворени помещения. В този случай инфекцията настъпва по-бързо в добре вентилирано помещение. За провеждане на изследването те са използвани лазерен лист и високоскоростна камера.

По време на експериментите е използвано специално устройство, което позволява да се получи изображение, демонстриращо скоростта на разпространение на течните молекули във въздуха. Въз основа на получените данни учените предложиха да се намали времето за близък контакт по време на личните срещи до пет секунди, както и да се задържа дъхът при контакт с възможен носител на вируса, за да се намали вероятността от предаване на Ковид-19 по въздушно-капков път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *