Препоръчителни храни за предпазване и за болни от рак на гърдата

Препоръчителна диета за болни от рак на гърдата – вегетарианската диета е сред най-препоръчваните. Може да се консумира и месо, което е задължително с етикет за биопроизводство, защото при това производство животните се отглеждат в естествени условия, без да бъдат инжектирани с хормонални или антибиотични медикаменти.

Вижте кои храни трябва да избягвате и кои са препоръчителни и полезни

Препоръчва се консумацията на храни с ниско съдържание на мазнини, богати на фибри. Зеленчуците и плодовете трябва да бъдат консумирани в сурово състояние, за да се запазят витамините в тях.

Много полезни са: спанак, зеле, моркови, тиква, сладки картофи, червени и зелени чушки, ряпа, домати, броколи, карфиол, брюкселско зеле, авокадо, риба, кафяв ориз, царевица, люцерна, соя, водорасли, лук, ягоди, сурови ядки, хрян, кисело мляко.

Хубаво е ястията да бъдат подправяни със следните подправки: лют червен пипер, кимион, розмарин, салвия, джинджифил, мащерка, куркума.

Тези подправки имат благотворно действие върху целия организъм чрез подобряване на метаболизма, нормализиране функцията на жлезите с вътрешна секреция, чрез детоксикиращите си свойства. Затова се предполага, че най-вероятно имат и противотуморен ефект.

Какви други храни са полезни срещу рак

Чесънът съдържа алкилни съединения на сярата, които го правят добро противораково средство. Той индуцира апоптоза на злокачествени клетки. Апоптозата представлява програмирана клетъчна смърт. По този начин се намалява броя на злокачествено изродените клетки.

Чесънът също така играе роля в сенсибилизирането (активирането) на имунните клетки срещу раковите клетки. Най-добре е чесънът да бъде консумиран в сурово състояние. Освен това чесънът е много богат да микроелементи и витамини, които има общоукрепващо действие.

Грозде: Гроздето съдържа съединения, известни като проантоцианидини, за които се твърди, че намаляват производството на естроген в организма. Това води до ефективно лечение на рак на гърдата, според редица научни проучвания.

Кълновете от пшеница подобряват състоянието на болните с ракови заболявания като засилва имунната система и детоксикацията на организма.

Ядките: Слънчоглед, кашу, ленено семе и фъстъци са богати на биологично активните съединения носещи общото название лигнани. Тези активни субстанции намаляват прогресията на туморните клетки, които са естроген зависими каквито са туморните клетки при рака на гърдата. Препоръчва се ежедневната консумация на тези ядки.

Соя: Соевата диета е една от задължителните за пациентки с рак на гърдата. Според учените от MD Anderson Cancer Center соята съдържа фитоестрогени и други биологично активни субстанции, които блокират усвояването на естрогена от раковите клетки. Соята съдържа също изофлавони, необходими за намаляване на прогресията на рак в ранните стадии. Тя може да се приема като кълнове или сварена на супа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *