Пресните картофи са по-полезни от старите, ще ви заредят с витамин С

Пресните картофи са по-полезни от старите. Причината е, че съдържанието на витамин С в тях е по-голямо. У нас картофите се нареждат на второ място по консумация след хляба. Съществуват над 1000 сорта картофи. Богати на въглехидрати, белтъчини, витамини и минерали, те са важна част от всяка трапеза. Могат да се приготвят по безброй начини, като резултатът е винаги вкусен. Картофите са задължителна част от традиционните български ястия като мусака, гювеч, яхния, супа.

Пържените картофи със златиста коричка пък са любимо основно ястие и гарнитура на малки и големи. Сезонът на крехките пресни картофи тепърва предстои. У нас реколтата им се прибира през май месец до средата на юни, но на пазара вече могат да се намерят първите пресни картофи и по-рано.

Какво прави тези кореноплодни толкова полезни?

Люспите им съдържат фибри, желязо, калий, фосфор и цинк в количества, които набавят препоръчителната дневна доза на организма. Вместо да белите пресните картофи, е препоръчително добре да ги измиете и да ги изпечете или сварите. Те имат по-високо съдържание на вода от старите, затова са особено подходящи за варене и различни салати. Допълнително предимство е, че не се обработват с токсични химикали.

Има още една причина най-полезните картофки да са пресните. Те не съдържат мазнини и холестерол, а количеството на целулоза в тях е едва 0,5%. Количеството витамин С също е значително по-високо в пресните, отколкото в старите картофи, тъй като намалява с течение на времето. Колкото по-дълга е топлинната им обработка, толкова повече пресните картофи губят витамин С.

Картофите са естествено сладки. Захарта, съдържаща се в тях, се освобождава бавно в кръвта, което ги прави един балансиран източник на енергия, без рязко увеличаване нивата на глюкоза, които водят до умора и наддаване на тегло. Друго предимство на пресните картофи е, че могат да се похапват с кожата, тъй като тя е много деликатна и приятна на вкус, когато те са сготвени. Картофената кожа е чудесен източник на калий. Похапването на пресни картофи с кожа засилва метаболизма и помага за подпомагане на клетките в генерирането на полезна енергия.

Картофените кожички също са източник на желязо, което спомага за поддържането на функцията на червените кръвни клетки. Истината е, че пресните картофи са за предпочитане, тъй като се приготвят много по-бързо. Както вече споменахме, тяхната обелка съдържа много полезни вещества, деликатна е и не е нужно да се бели. Можете единствено да измиете добре картофите и да ги изчеткате добре под течаща вода, за да сте сигурни, че мръсотията ще падне.

Може да почистите фината им кора от почвата, като ги потъркате със сол. След това може да ги бланширате леко, но това дори не е задължително. Когато сте готови, може да преминете към приготвянето на любимо ваше блюдо. Само имайте предвид, че пресните картофи стават готови по-бързо от старите. Внимавайте да не ги прегорите или разварите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Колко крачки седмично удължават живота
Next post Не пренебрегвайте подуването на ушната мида – ето до какво води