Пресни или сушени? Сини сливи за енергия и здрав имунитет

В началото на есенния сезон и в очакване на зимата е важно да помислим за своя имунитет и това как да подобрим защитните сили на организма. Днес в ситуация на пандемия от коронавирус това е още по-важно. Храната винаги е ключов фактор, за да изглеждаме добре, но и да сме здрави. Едни от плодовете, славещи се като мощен имуностимулант, са сините сливи. На прага на есента ги има в изобилие.

Те могат да се консумират целогодишно както пресни, така и сушени. Освен че са вкусни, са и много полезни. Подсилват имунитета чрез витамин С и други важни антиоксиданти в тях. Богати са на белтъчини, въглехидрати, полезни влакнини, органични киселини, мед, калций, натрий, фосфор, магнезий, хром, цинк, йод и много витамини – А, В1, В2, В6, РР, С и Е.

Сините сливи са отлична храна при хипертония и при проблеми с бъбреците. Те съдържат кумарини – вещества, които имат способността да предпазват кръвоносните съдове от образуване на тромбове. Кумарините лекуват тромбози и действат съдоразширяващо. Намаляват кръвното налягане и укрепват кръвоносната система и черния дроб.

За добрия ефект върху сърдечната дейност спомагат и съдържащите се в сините сливи калиеви съединения, които имат диуретично действие. Калият е минералът на сърцето – регулира сърдечния ритъм, нервните и мускулните импулси и кръвното налягане. Участва в редица метаболитни процеси в организма. Важен е за доброто храносмилане и елиминирането на излишните течности. Тялото ни не синтезира калий, затова е необходимо да си го набавяме чрез храната.

Сливите укрепват черния дроб, спомагат за пречистването на кръвта и за изхвърлянето на токсини от организма. Сушените сини сливи спомагат за намаляването на температурата.

Редовната консумация на сливи повлиява на костите и белите дробове. Те дават енергия, без да повишават кръвната захар, понижават холестерола, поддържат здрави кръвоносните съдове и намаляват риска от сърдечни заболявания. Желязото в тях помага при анемия. Намаляват риска от запек, благодарение на сорбитрола, който действа слабително. Богати са на фибри и затова благоприятстват добре храносмилането.

Гъстият сладък сок от сушени сини сливи също има невероятните ползи за здравето ни. Той е полезен само ако плодовете са домашни и сушени по здравословен начин. Изследване, публикувано в интернационалното списание „Наука за хранене и витаминология”, сочи за установен значим ефект на сока от сушени сини сливи срещу растежа на ракови клетки на дебелото черво.

Също така премахва оксидативен стрес. Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти. Ошафът от сини сливи предотвратява щетите, причинени от свободните радикали, с които се сблъскваме ежедневно – от химикалите в пластмасите до различни преработени храни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *