Преяждането и препиването през уикенда могат да са симптоми на депресия

Жаждата за алкохол след тежка работна седмица и преяждането могат да са признаци на зараждаща се депресия, разкри клиничният психолог Светлана Прошченко пред ТАСС, пише БТА.

„Малко хора знаят, че стресовото преяждане и така нареченият „алкохол през уикенда“ са не само отделни разстройства, но и признаци за наличие на тревожно-депресивни тенденции. С помощта на бърз достъп до храна и алкохола като средство на успокоение много хора облекчават умората, подобряват настроението и си доставят удоволствие. След известно време обаче започват да осъзнават, че са попаднали в нов капан“, каза Прошченко.

Както отбелязва специалистът, симптомите на депресия при различните хора могат да варират. Най-честите са:

– потиснато настроение;
– нарушения на съня;
– липса на сили;
– чувство за безполезност;
– повишена чувствителност;
– преждевременно желание за пенсиониране.

Но при някои хора може да се промени и походката, предметите могат да започнат да падат от ръцете, движенията могат да станат насечени, може да се появи летаргия или обратното – нецеленасочена многословност.

Според Прошченко сега има малко несериозно отношение към това психологическо разстройство, а някои дори бъркат депресията с меланхолията. „Меланхолията е състояние, което идва и си отива, депресията е постоянна. Така например по време на есенната меланхолия нещо може да те разсмее, но не и при депресия. Депресията е диагноза, поставена от лекар“, обясни клиничният психолог .

Както добави специалистът, през годините на пандемията от COVID-19 според някои доклади е имало седемкратно увеличение на депресивните състояния, но това психологическо разстройство зависи не само от външни фактори, а може да бъде и наследствено. Следователно абсолютно всеки човек трябва да следи състоянието си, за да не пропусне депресията в ранните етапи и да се обърне навреме към клиничен психолог, който може да окаже помощ, без да прибягва до лекарствена терапия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Хрянът убива всички микроби в дихателните пътища
Next post Домашният пилинг против бръчки на Гюлсерен от „Твоят мой живот”