Прилошаването е първият звънец на инсулта

Заради нарушения в мозъчното кръвообращение, причинено от вазоспазъм, се появяват симптоми на кислороден глад (исхемия) на мозъка: виене на свят, нарушена походка. Често хората се оплакват от силно главоболие, внезапно изтръпване на част от лицето или тялото, рязко влошаване на зрението и паметта, нарушена координация на движенията.

Появата на тези симптоми обикновено плаши пациентите. Но когато отзвучат бързо самостоятелно, човек обикновено се успокоява и си казва, че нищо лошо не се е случило. Въпреки това аларменият сигнал, даден от организма, е първият звънец на инсулта. Той възниква при прекъсване на кръвоснабдяването на мозъка. Това води до факта, че засегнатите неврони и другите мозъчни клетки страдат от недостиг на кислород, което ги убива.

Има три основни типа инсулти: исхемичен, хеморагичен и транзиторен исхемичен пристъп (предупреждение или „миниинсулт“). Хеморагичният инсулт възниква в резултат от разкъсването на кръвоносен съд в мозъка, което причинява кървене в локалната област.

Исхемичните инсулти са по-чести и се характеризират с нарушение на мозъчното кръвообращение с увреждане на мозъчната тъкан, нарушение на нейните функции поради затруднение или спиране на притока на кръв към определен отдел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.