Природолечение с императорската гъба шийтаке

Наричат тази гъба императорска и „гъба жен-шен”. Тя има над три хиляди годишна история на култивиране и намира приложение в кулинарията и я използват за лечебна цел. Името на тази медицинска гъба, означава „гъба, която расте върху кестен” , защото „ший” е кестен, а „таке” – дърво. Истината обаче е, че шийтаке расте и върху клен, габър и дъб. Има чудесен вкус и се отглежда за ядене и лечебни цели в Азия. Тук в България може да се намери само в консервиран вид или във вид на добавка.

Използва се като съпътстваща терапия при раковоболни и при хора, които страдат от доброкачествени тумори на храносмилателните органи (слюнни жлези, черва, стомах, жлъчка, панкреас), на черния дроб, белите дробове, яйчниците и при левкемия. За да се смекчат страничните ефекти при химиотерапия, може да прибегнете и до шийтаке. Употребявайте я и при атероскероза, повишен холестерол, високо кръвно налягане и проблеми с кръвоснабдяването, опасност от инфаркт, жълтеница, повишено ниво на пикочна киселина, артрит, ревматизъм, бронхит, отслабена имунна система, инфекции (гъбични, вирусни, бактериални, хламидиални и др.).

Ако страдате от синдром на хроничната умора, диабет, алергии, стомашни язви, автоимунни заболявания (множествена склероза- възтановява миелиновата обвивка на нервните влакна; склеродермия, полиартрит, лупус еритематодес, бронхиална астма, автоимунен тиреоидит), мигрена, бучене в ушите, вирусен Хепатит B и дори психоневрологични заболявания (страх, безпокойство, депресия, нощно напикаване) гъбата шийтаке е незаменима.

Гъбата се споменава в многобройни литературни сведения като лековита гъба с широк спектър на действие. Самата гъба или екстрактът от нея се прилагат с голям успех като съпътстваща терапия при раково болни в Китай и Япония, както и отскоро в САЩ, Русия, Унгария, Германия, България и др.

Антивирусното й действие е доказано още през 70- те години на 20- ти век.

Онова, което е доказано при мишките през 70- те години, днес вече е многократно потвърдено и при хората. Причината за високоефективното противовирусно действие е в рибонуклеиновата киселина на Шийтаке. Тя е призната за извънредно силен стимулатор на производството на интерферон, който действа срещу всякакви инфекции. Антитуморното й действие се дължи предимно на съдържащия се в гъбата полизахарид лентинан.

Шийтаке е единствената гъба, която може да даде алергична реакция. В такъв случай, тя се употребява като маслен препарат (смесена с ленено олио или зехтин) и тогава може да се назначава даже и на деца до 5 годишна възраст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *