Притеснително! Всеки втори инфаркт удря без симптоми

Тихите инфаркти, които протичат без очевидни симптоми или докато човек спи, обикновено се откриват при повторен сърдечен инцидент. Още по-заблуждаващо е, че сигналите за лек сърдечен инфаркт може да траят само от 2 до 5 минути, след което да направят пауза и да повторят или да затихнат.

Докато „големият“ масиран инфаркт понякога продължава повече от 20 минути. Рецидивът след тих инфаркт може да се избегне, ако състоянието е било разпознато в момента на протичането му и е последвано от вторична профилактика.

Грижата за вече увреденото от недостига на кислород сърце е абсолютно наложителна – по правило повторният инфаркт е по-разрушителен и може да е фатален. Проблемът е, че не се разпознават проявите на тихите инфаркти и около темата има много митове, като например твърдението, че това са редки случаи.

Попитайте който и да е кардиолог и той ще ви каже, че често за изненада на самите пациенти открива „стари“ инфаркти по време на профилактични прегледи. При съмнение се назначават потвърдителни изследвания като ехокардиограма, компютърна томография или ядрено-магнитна диагностика.

По-често това се налага за уточняване на състоянието на сърцето на жени, тъй като те са изложени на по-висок риск да не разпознаят признаците на проблем, защото често имат нетипични симптоми за инфаркт като коремна болка, дискомфорт в челюстта или просто се чувстват уморени. Когато по време на клиничния преглед кардиологът се усъмни за прекаран преди време инфаркт, в повечето случаи и при двата пола предположението се потвърждава.

Проучване на Харвардския университет установи, че патологията е много по-честа, отколкото си мислим. Почти половината, около 45 процента, от инфарктите протичат с тихи, нетрадиционни симптоми и по никакъв начин не напомнят сцените от филмите, в които застаряващ мъж се хваща за гърдите и се гърчи от болка.

Тихите инфаркти обаче се причиняват от същите фактори, които причиняват лесноразпознаваемите сърдечни удари. Това се случва, когато част от сърдечния мускул блокира или загине от липса на достатъчно кислород – състояние, известно като хипоксия. Най-често до нея се стига в резултат на запушване на артерия в сърцето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *