При задух – как да си помогнем?

Задухът се появява се по време на интензивни или необичайни физически натоварвания (изкачване на стълби), след вълнение и дори в състояние на покой. Това състояние се случва внезапно или се развива постепенно, което служи като сигнал за наличието на сериозни нарушения в работата на организма.

Появата на задух най-често се причинява от: грешки в начина на живот, липса на кислород в помещенията, заболявания на горните и долните дихателни пътища. Освен това, може да има проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, вегетативно-съдова дистония, травма и патология на гръдния кош.

Причини за задух и какво да направим при затруднено дишане

Ако няма обективни причини, тогава, най-вероятно, нарушението възниква поради нездравословен начин на живот:

– Недостиг на въздух заради повишена физическа активност – възниква при наличие на наднормено тегло, лошо хранене или заседнал начин на живот. Необходимо е да се увеличи физическата активност, да се преразгледа диетата и да се взимат хранителни добавки с витамини и минерали;

– Тютюнопушене и алкохол – дихателната система на пушачите е особено засегната, а алкохолът засяга сърцето, причинявайки инфаркти. Необходимо е да се откажете или значително да намалите употребата на алкохол и тютюнопушенето;

– Емоционални сътресения и чести стресови ситуации – паническите атаки провокират прилив на адреналин, на тъканите им липсва кислород, появява се затруднено дишане и задух.

Задушна стая

Липсата на кислород причинява главоболие, лошо настроение и обща отпадналост. Излишъкът от въглероден диоксид може да доведе до постоянен задух, растеж на патогенни микроорганизми, лоша памет и концентрация, проблеми със съня и припадъци . За нормален живот е необходим постоянен поток на свеж въздух.

В студения сезон трябва да проветрявате помещенията с повишено внимание. По-добре е да използвате отопление с вентилация или интелигентна система за подобряване на микроклимата.

Заболявания:

– Белодробни процеси – недостигът на въздух става чест, възниква при най-малкото натоварване и е толкова неприятен, че пациентите се опитват да избегнат всякаква подвижност или вълнения;

– Сърдечна недостатъчност – недостатъчна циркулация на кръвта, обменът на газове се влошава и съществува риск от белодробен оток;

– Анемия – липса на хемоглобин и червени кръвни клетки провокира липса на кислород в кръвта;

– Алергични реакции – задух се появява при контакт с прах, животни, цветен прашец, при употребата на определени лекарства или хранителни продукти. Всичко това може да причини спазъм на бронхите и да доведе до липса на въздух, а в тежки случаи до оток на Квинке;

– Психосоматични разстройства – затрудненията с дишането се увеличават при повишено нервно напрежение, прекомерен умствен, емоционален или физически стрес, хормонални смущения, хронични заболявания.

Какво да направите, ако имате затруднено дишане?

Ако се появи задух, не лягайте по гръб. Легнете по корем. Главата не е на възглавница, а виси свободно до ръба или долната табла на леглото. Подпирате се само с брадичката, като се стараете шията да е максимално отпусната.

Ако се почувствате зле на улицата, тогава трябва да седнете, да се наведете, да спуснете главата напред, леко да хванете коленете и да повдигнете гърба, като котка. Ако в момента е невъзможно да седнете, тогава трябва да намерите опора, например стена, и да се подпрете върху нея с ръце, да наклоните главата напред, така че да е между ръцете и максимално да отпуснете мускулите на шията.

Ако задухът е придружен от тежест в гърдите, замаяност, промяна в цвета на кожата или устните, ако усещате краката студени, ако има повишена температура или чувство на страх, тогава появата на един или повече от изброените симптоми е сериозна причина за спешно посещение в най-близката болница. Но още преди да пристигне линейката, трябва да се извърши упражнение, което може да подобри благосъстоянието, а понякога и да спаси живот.

Ако усетите, че ви липсва въздух, ще ви помогне следното: поемете дълбоко въздух като броите до 10 и задръжте дъха си за 5-6 секунди. След това издишайте бавно, докато белите дробове не останат без въздух. Повторете няколко пъти и прочистете гърлото. Това упражнение също така помага, ако често изпитвате безпокойство, нервност и не можете да се успокоите. Правете го няколко пъти на ден и вашето психо-емоционално състояние ще се подобри значително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *