При запек – изпитани народни рецепти

Запек или иначе казано констипация е състояние, което едва ли е подминало някой от нас. Броят на хората, които ежедневно търсят пътища за облекчение, неимоверно се увеличава. Причините са много, но при повечето пациенти проблемното изхождане се дължи на липса на движение, неправилни хранителни навици или друг съпътстващ здравословен проблем.

Запек – какво представлява и какво го провокира?

За да успеем да дадем ясни насоки за преодоляване на невъзможното изхождане, първо ще се спрем конкретно върху самото състояние. Изтъкнат руски медик дава едно от популярните определения. Според заключението му, запекът може най-точно да се определи като промяна в работата на дебелото черво, която води до задържане или затруднено придвижване в самото черво. Той допълва, че червото трябва да се изпразва по веднъж ежедневно, а всяко задържане следва да се разглежда като отклонение от нормата.

При преобладаващата част от пациентите констипацията се свързва с нарушения в отделителната функция на червата. Най-често причината за появата на състоянието е една от следните или комбинация между тях:

  • неправилен избор на храна;
  • промяна в дневния режим;
  • недостатъчно движение или липса на такова;
  • състояние на психически или физически стрес;
  • поставяне на отделителната система в състояние на изкуствено задържане и последващо привикване;
  • прилежащ здравословен проблем.

Лекар и по точно гастроентеролог е този, който е в състояние да определи каква точно е причината за нередовното изхождане. От терапията, която той ще назначи, зависи възстановяване на цялостния баланс в организма и правилното лечение.

Запек – необходимо е лечение!

Освен цялостното неразположение, което констипацията предизвиква, тя трябва да се избегне възможно най-бързо заради още една опасност. Става дума за риска от дисбактериоза, предизвикана от влошеното състояние на чревната микрофлора.

При преобладаваща част от пациентите запекът и дисбактериозата са взаимно свързани. Лечението на единия здравословен проблем е невъзможно без да се преодолее другият.

Няма как да пропуснем да отбележим, че за редовното изпразване на дебелото черво от съществено значение е и правилното функциониране на ферментната система. Тя е в пряка връзка с качествената преработка на приетата храна и нейното последващо отделяне от организма.

Традиционен подход за лечение на запек – слабителни средства

Едва ли ще се учудите, че първата точка в нашия списък с предложения при упорит запек са слабителните средства. Причината е ясна. В повечето случаи те са достатъчно условие, за да настъпи облекчение, като в същото време чрез тях се преодолява необходимостта да се споделя за проблема с медицинско лице. Почти всички медикаменти със слабителен ефект са достъпни свободно в аптечната мрежа, като изборът на продукт зависи от собствените предпочитания.

Това, на което ще обърнем внимание, преди да ви припомним някои от най-популярните препарати със слабителен ефект, е следното. При употребата на подобни медикаменти трябва да се има предвид, че някои от тях могат да провокират загуба на чувствителност на рецепторите, разположени в долния край на дебелото често, или да нарушат структурата на слузестата му обвивка. Честата им употреба може да доведе до привикване, а това крие редица рискове за здравето.

Най-общо слабителните могат да се разграничат в 3 основни групи:

– препарати, които увеличават обема на дебелото черво;

– препарати, които спомагат за размекването и разтварянето на масата, задържала се в дебелото черво;

– препарати, които въздействат върху рецепторите на дебелото черво.

Ако вникнем в детайли в начина, по който действат препарати, ето кои са и какво е важно да се знае за всяка от основните групи продукти:

  • слабителни, увеличаващи обема – този род лаксативи са препарати, които повишават количеството на отпадъците чрез задържане на вода. В същото време, хидратират стените на червата и спомагат за естественото движение на стомашно-чревните мускули. Действието си дължат на изобилието от фибри – разтворими и неразтворими.
  • Смята се, че този род слабителни средства са с най-леко действие и се препоръчват като първа крачка за справяне със запека. Най-добър резултат подобни продукти дават, ако се комбинират с пробиотици.
  • осмотични препарати – действието на слабителните от тази група е насочено към повишаване на количеството на водата в червата. По този начин се постига омекотяване на изпражненията и по-лесното им извеждане от организма.

Действието им е подобно на препаратите от предходната разгледана група, но е доста по-силно изразено. Затова се препоръчва да се комбинират с приема на големи количества вода и течности.

  • стимуланти – стимуланти или пургативи са продукти, които действат върху чревната мускулатура. Те съдържат елементи, оказващи ефект върху дебелото черво. По този начин стимулират дефекацията.

Действието на пургативите е насочено и към чревните стени – насърчават производството на минерали и течности и ограничават способността им да усвояват натрий и хлор.

Като негативен ефект от приема на подобни продукти се посочва обстоятелството, че в рамките на следващите 8 часа е възможно да се прояви действието на препарата, затова приемът е препоръчително да е преди сън.

Естествени продукти при запек

След като преминахме през най-популярните слабителни продукти и хранителни добавки при запек, ред идва и на естествените продукти със слабително действие. Могат да се голям брой натурални слабителни, като ние се спряхме върху някои от най-ефикасните. Ето какво подбрахме за вас:

Ябълки и зехтин

От сорт несладка ябълка се изстисква ½ ч.ч. ябълков сок. Добавя се към същото количество студенопресован зехтин. Сместа се изпива преди сън, като ефектът от приема се очаква на следващата сутрин.

Мед и череши

В тенджера се кипва 1 ч.ч. вода и към нея се добавят 6 зрели череши. Сместа се отдръпва от огъня и се оставя да престои за през нощта под капак. На сутринта се прецежда и към нея се добавя 1 с.л. мед. Изпива се на малки глътки. Самите череши се изяждат в рамките на деня.

Ленено семе и грозде

Необходим ви е грозд със средни размери. След като го смачкате, трябва да получите гладка каша, приблизително около чаша. Към нея се добавя 1 с.л. ленено семе на прах. Полученото натурално слабително средство се консумира на веднъж, най-добре сутрин.

Тъй като се смята, че ефектът му е силен, рецептата не бива да се изпълнява по-често от веднъж през седмицата.

Рициново масло

Сред натуралните продукти при запек има и такива, които се прилагат външно. Пример в това отношение е рициновото масло. Използва се по следния начин. Малко количество от него се затопля леко и в него се потапя кърпа или парче марля. Докато е още топъл, платът се поставя върху гърба или около лумбалната област. Отгоре се поставя найлон и одеяло, за да се задържи топлината за възможно най-дълго време. Процедурата се повтаря ежедневно до пълното възстановяване на функциите на храносмилателната система.

Важно! Рициновото масло не бива да се консумира!

Билки, помагащи при запек

Няма как да пропуснем да отчетем и действието на лековитите растения при проблеми с храносмилането и по-точно при затруднено изхождане. Ето кои са сред най-често използваните билки със слабителен ефект:

Майчин лист

Майчин лист или сена е очистително с мощно действие, което е основна съставка на голяма част от препаратите, използвани при запек. Действието й се изразява в стимулиране на чревната перисталтика. Приемът на сена води до дразнене на лигавицата на дебелото черво, като по този начин причинява контракции на мускулите му. Ефектът е налице около 10 часа след консумацията на подходящата доза.

Най-често се прилага под формата на отвара, приготвена от 1 с.л. листа и плодове от сена. Билката се кипва в 200 мл вода. След като се охлади леко, се прецежда и изпива на малки глътки. Ефектът е гарантиран.

Зърнастец

Зърнастец е сред билките, които също се препоръчват при констипация. Тя има мощно изразено слабително, детоксикиращо и жлъчегонно действие.

Освен в комбинация с други съставки със слабително действие, при запек може да се използва и самостоятелно. За целта се използват сушени кори от растението, като се приготвя отвара в съотношение 1:10. Необходимото количество готова напитка за деня е около 300 мл, тъй като нея се приема по 3 пъти на ден по 100 мл.

Важно е да се избягва както предозирането на билката, така и приемът и за прекалено дълъг период от време. Всяка от тези грешки може да доведе до обезводняване, диария или мускулна слабост.

Сладник

Пих сладък корен (б.р. друго име на сладник) в период, в който храносмилателната ми система беше тотално забила. След като дълго спазвах изтощителни диети, дори буквално си гладувах, храносмилането ми отказа. За щастие се осъзнах преди да стигна до анорексия, но тялото ми беше пред пълно изтощение. Хранех се с усилие, получавах страшни болки, а без разхлабващо не можех да посетя тоалетната.

Започнах с по-леки слабителни, но в един момент и те, и силните не ми действаха.

Няма да разказвам за всички мъки и унижения, през които преминах. Един от многото лекари, които посетих, ме насочи към билката сладък корен. Направи ми индивидуална схема на прием, която аз следвах точно. Не мога да кажа, че от раз започнах редовно да ходя до тоалетната, но постепенно функцията ми се възстанови. Сега съм почти същият човек от преди диетите!

Мнението взехме от популярен форум, в който се обсъжда действието на лековити растения. Споделила го е Емилия Н.

Корен от глухарче

Още една билка с доказан ефект при запек е глухарчето. С лечебна цел се използват корените му.

Приготвя се отвара от 2 ч.л. наситнен корен от глухарче, който се вари за 30 минути в 200 мл вода. Важно е отварата да ври на слаб огън. След като се охлади, се прецежда и се изпива еднократно преди сън.

Ефект се очаква на следващата сутрин, пише Lekuva.net.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post С жълъди: Народни рецепти за лечение на диабет и други болести
Next post С какво да се храним при камъни в жлъчката