При какви заболявания трябва да се яде шамфъстък

При какви заболявания трябва да се яде шамфъстък

Шамфъстъкът е една от най-полезните и вкусни ядки. Руският лекар и диетолог д-р Елена Сюракшина споделя при какви заболявания трябва да се консумира – сърдечно-съдови, чревни, жлъчни, очни и диабет.

“Той може да осигури ползи при сърдечно-съдови заболявания, това се дължи на високото съдържание на ненаситени мастни киселини. Доказано е, че нивото на „лошия” холестерол (който е ключов фактор за развитието на сърдечни и съдови заболявания) може да бъде намалено благодарение на полиненаситените мазнини и ядковите фибри, съдържащи се в шамфъстъка. Според медицински изследвания друга причина за сърдечни заболявания могат да бъдат възпалителните процеси в кръвоносните съдове”, казва д-р Сюракшина.

Въпреки че тази ядка е с високо съдържание на калории, тя често се препоръчва като лека закуска в диетата на тези, които искат да отслабнат. Причината за това е, че здравословните мазнини ви карат да се чувствате сити за дълго време. Ниският гликемичен индекс и съдържанието на витамин В6 прави тази ядка полезна при диабет. Тя се препоръчва за редовна консумация при заболявания на храносмилателната система: дискинезия на жлъчните пътища, холецистит, след холецистектомия (отстраняване на жлъчния мехур), холелитиаза, хепатит, цироза на черния дроб, възпаление на стомаха и червата (гастрит, дуоденит, ентерит, колит), казва още експертът.

Антиоксидантните свойства на шамфъстъка помагат при очни заболявания: със сенилни офталмопатии, дегенерация на макулата, катаракта и при влошаване на зрението в здрач.

Вредни ли са шамфъстъците?

Подобно на много други ядки, така и тази е силен алерген, така че страдащите от алергия трябва да ги използват с голямо внимание и напълно да ги изключат от диетата при най-малкия признак на алергична реакция. За да предотвратите усложнения под формата на алергичен ринит, кожен обрив, нарушения на храносмилателния тракт, гадене и замаяност, по-добре е да следвате препоръчания прием. Солените ядки повишават кръвното налягане и задържат вода в тялото, така че не трябва да се злоупотребяват с тях от хора с хипертония, склонност към отоци или хора с бъбречни патологии.

Прекомерната консумация на коментираната ядка може да причини храносмилателни разстройства (напр. гадене, повръщане, диария). Също така тя не се препоръчва на пациенти с уролитиаза и подагра, тъй като те могат да развият обостряне на тези заболявания.

Колко шамфъстък може да се яде на ден?

На първо място, струва си да се изясни, че ако сте фен на солени ядки, тогава дадената норма шам фъстък на ден трябва да бъде намалена наполовина, тъй като солта е много вреден продукт. “Достатъчно е възрастна жена или възрастен мъж да изядат порция от 30 g на ден, което е около 30-40 ядки. Един мъж може да увеличи количеството до 50 броя, но не се препоръчва да се нарушава тази граница.За дете нормата е не повече от 15 ядки на ден (за предпочитане изключително пресни, без сол)”, казва диетологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *