При кои заболявания не бива да се яде пъпеш?

Има хора, които с нетърпение очакват сезона на този вкусен плод. Добре охладения пъпеш с малко сирене е чудесен избор за лека и питателна вечеря.

Да се хапва пъпеш през лятото е удоволствие, желано от мнозина. В края на краищата, при спазване на всички правила за избор, и като се вземат предвид характеристиките на здравето, консумацията на вкусния плод носи на организма непрекъсната полза.

Пъпешът е сравнително нискокалоричен – 100 грама съдържа 35 kcal и голямо количество диетични фибри. Съставът на плода е богат на витамини и минерали. Той съдържа витамин С и витамини от група В, витамин К и други. Сред микроелементите се отбелязват магнезий, хром, калций и желязо. Пъпешът насища с витамини и укрепва имунната система, но не забравяйте, че не всичко е толкова добре, колкото изглежда.

Като представител на пресните плодове и зеленчуци, това е изключително интересен продукт. Ароматен, сладък и с такъв изкусителен аромат, той може да е и доста опасен за човешкото здраве. Първо, пъпешът може лесно да бъде отровен, ако не е отгледан на надеждни места. Ако е узрявал в близост до пътища или до големи заводи, той със сигурност е абсорбирал голяма част от отработените газове и замърсяванията в тези области.

Второ, пъпешът е класифициран като доста тежък продукт, който претоварва храносмилателната система и може да доведе до редица сериозни здравословни проблеми. Ето защо има хора, на които консумацията на този плод е напълно противопоказана.

И така, кой не бива да яде пъпеш?

На този въпрос отговаря Маргарита Куц – гастроентеролог и диетолог: Пъпешът не трябва да се яде по време на обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт. Не може да се консумира от хора, които имат диария. Пъпешът не трябва да се комбинира с други продукти, тъй като има слабително действие.

Такива заболявания са болест на Крон, гастрит, панкреатит, бактериален ентероколит, хроничен улцерозен колит и други. При изброените болести се случва повечето сурови плодове и зеленчуци да дразнят лигавицата на стомаха, но пъпешът е особено силен дразнител.

Има теория, че не трябва да се яде и от хора с чернодробни заболявания. Това твърдение може да се вземе предвид при определени състояния. По-скоро говорим за патологии на жлъчния мехур, и най-вече – ако поради заболяване жлъчния мехур е бил отстранен. При наличие на ерозия на стомашната лигавица и язви не е невъзможно да се консумира пъпеш. Може, но по малко. В крайна сметка при такива диагнози всичко трябва да се яде само след термична преработка; нито плодовете, нито зеленчуците се консумират сурови. Опитайте се да обработите пъпеша, като го пасирате и направите от него плодов крем или друг лек летен десерт.

Пъпешът е продукт, който винаги трябва да се консумира отделно от другите ястия и продукти. Не можете да обядвате, а след това да хапнете пъпеш за десерт, защото е тежък и, при наличието му, другите храни не се усвояват нормално. Резултатът от такова смесване може да бъде тежка диария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *