При подуване на корема и газове – лечебни билки

При подуване на корема и газове – ментата, копърът и обикновеният ким са решението на тези проблеми. Ако вземате други медикаменти, се консултирайте с лекуващия лекар.

Обикновен ким

Carum carvi

Ароматен спазмолитик. Обикновеният ким е друга билка, която се използва открай време за облекчаване на подуване и метеоризъм. Подобно на ментата, и кимът намалява мускулните спазми в храносмилателния тракт. В аптеките може да намерите комбинация от етеричните масла на ментата и кима, които често се съчетават за по-голям ефект.

Дозировка – Смелете 1 чаена лъжичка (2 г) семена, за да се освободи етеричното масло, след което ги накиснете във вряла вода. Пийте до 3 чаши дневно.

Ако ползвате готово етеричното масло от ким под формата на капсули (често в комбинация с мента), следвайте инструкциите, посочени в листовката.

Пиперлива мента

Mentha х piperita

Облекчава синдрома на раздразненото дебело черво. Открай време ментата се използва за облекчаване на газове и стомашно-чревни спазми, но тя е и идеалното лекарство за хора, страдащи от синдрома на раздразненото дебело черво (СРДЧ) – състояние, характеризиращо се с коремна болка, подуване и метеоризъм. Доказано е, че употребата на мента облекчава симптомите на СРДЧ, особено когато се приема под формата на ментови капсули, които се разтварят в червата, където ефектът им е най-необходим.

Дозировка – Разтворете 10-15 капки ментова тинктура във вода или запарете във вряла вода 1 чаена лъжичка пресни или сушени надземни части от билката; приемайте 3-4 пъти дневно.

Обикновен копър

Anethum graveolens

Облекчава острите стомашни болки. Копърът е една от многото билки с успокояващо въздействие върху храносмилателната система и е предпочитано средство за лекуване на колики при бебета. Той е също толкова ползотворен за възрастни, страдащи от газове и стомашни болки. Етеричното масло е причина за действието му като стомашно-чревен спазмолитик.

Дозировка – Смелете 2 чаени лъжички (4 г) семена, за да се освободи етеричното масло, след което ги накиснете във вряла вода. Пийте до 3 чаши дневно, за да се облекчи подуването и образуването на газове у възрастни. Ако проемате тази запарка и кърмите, коликите при бебето също ще се повлияят. В други случаи и за бебета над 3 месеца оставете сместа да изстине и давайте по 1-3 чаени лъжички до 4 пъти дневно.

Внимавайте при използването на звездовиден анасон против колики!

Китайският звездовиден анасон (lllicium verum) се използва от дълго време в Испания, Латинска Америка и на Карибските острови като лек срещу колики, но поради зачестилите сериозни неблагоприятни реакции у бебета и малки деца тази практика трябва да се избягва. В някои от случаите се смята, че причината е натравяне с подобния на lllicium verum японски звездовиден анасон (lllicium anisatum), който е отровен. Самият китайски звездовиден анасон също се счита отговорен за някои от симптомите и дори в ниски дози може да предизвика реакция при малки деца.

ВНИМАНИЕ!

Продуктите, съдържащи етерично масло от мента и/или ким, не се препоръчват за бебета, деца, бременни или кърмещи жени, както и за хора, страдащи от заболявания на жлъчния мехур, бъбреците или от гастроезофагиален рефлукс. Препоръчителната доза не бива да се превишава.

Ако вземате други медикаменти, се консултирайте с лекуващия лекар, преди да приемете ментово масло, тъй като то взаимодейства с определени лекарства.

Кимът може да предизвика алергична реакция. Прекратете приема му, ако се появят неблагоприятни симптоми като диария или хрема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *