При фотополимерните пломби зъбът боли до 20-ия ден

При фотополимерните пломби зъбът боли до 20-ия ден

Наскоро бях на зъболекар, останах много доволен от обслужването. Направиха ми две пломби с упойка и не усетих нищо през цялото време. След лечението обаче единият зъб започна да ми наболява от топлото и студеното. Той ми обясни, че ми е направена фотопломба от хубав материал, който се работел без подложка. Моят зъб имал голяма дупка, щял да ме наболява известно време, но ще мине. Аз обаче се притеснявам, защото и преди ме е болял зъб и след месец тъй като болката се усилваше ми извадиха нерва. Трябва ли да сменя зъболекаря, за да не се случи същата драма.

Гергана Стоенчева, Стара Загора

Въпросът ви е много хубав и се отнася да често срещан проблем. Болката и по точно казано повишената чувствителност на пломбирания зъб може да бъде спътник на лечението при една заболявания и , а в други случаи симптом на пропуснато при диагностиката и лечението усложнение на кариеса. Вашият стоматолог обаче трябва да направи разлика между двете състояния.

В близкото минало, когато приоритетно с амалгамни пломби, пропускането пропускането на подложката много често водеше до тези оплаквания. В днешно време употребата на последните поколения фотополимерни материали наложи техники на работа, при която не се поставят подложки.

В случаите, когато става дума за дълбоки кариеси пулпата има нужда да се “облече” с нов дентин. Всъщност това е времето, в което зъбът може да наболява от студено и топло, но тези усещания трябва постепенно да намаляват и да изчезнат за около 20 дни. Ако това не се случва и усещанията са по-силни вашият зъболекар трябва да изследва зъбчето за виталитет. То може да се направи във всеки кабинет, повечето от стоматолозите вече притежават нужната апаратура затова.

Понякога, при по-невнимателна работа и недостатъчно оглеждане дълбоките кариеси се пропускат началните пулмети, които често протичат без симптоми. При вас изглежда точно такъв случай.

За ваше успокоение обаче с това възможностите не се изчерпват. Помолете вашия зъболекар да ви назначи тест за електроодонто диагностика. То дава сигурност, че пулпата е с запазена чувствителност или напротив. Тогава започна коренно различен подход в лечението. Дори и в по-напреднал стадии на заболяването има съвременни методики, при които не се стига до вадене на нерви и умъртвяването на зъба. Разбира се това е възможно ако стоматолога е уловил навреме заболяването и въз основа на изследвания виталитет и сметне, че зъба има шансове да остане жив.

Д-р Веска Василева, стоматолог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *