Пробив! Мравки откриват рак на гърдата по миризмата

Мравките се оказаха способни да откриват злокачествени тумори не по-зле и от най-модерната апаратура. Откритието е на изследователи от лабораторията по експериментална и сравнителна етология в Университета Сорбона, Париж – Норд, и института „Кюри“. Те успяват да обучат сто мравки от вида formica fusca да откриват ракови клетки на яйчниците и два вида на рак на гърдата.

Опитът показва ясно, че една обучена мравка успява да помирише пътя към контейнер, който съдържа ракови клетки, пише framar.bg. Това се случва при 95% от опитите. Изследователите поставят два малки контейнера, пълни с течност. В единия има здрави клетки, а в другия – ракови. Мравките успяват без проблем да идентифицират контейнера с раковите клетки.

Логичният въпрос в контекста на резултатите от експеримента е защо точно мравките? На първо място, защото при тях обонянието е развито изключително силно. На практика, казват специалистите, при тях то замества зрението. По този начин те откриват храна и се намират едни други, когато са под земята, на тъмно.

Френските изследователи припомнят, че както вече установяват колегите им от института „Кюри“ през 2017 г., рак на гърдата могат да откриват и някои кучета. Проблемът е, че обучението на едно куче варира от 6 месеца до 1 година.

За сметка на това за обучение на мравката са нужни само десет минути. Учените прилагат добре познатия принцип да получиш награда за добре свършена работа. Затова поставят капка захарна вода близо до пробите, които съдържат ракови клетки. Мравките свързват много бързо храната с особената миризма на болните клетки.

Направеното до момента дава основания на един от най-младите членове на екипа и водещ проучването – изследователя Баптист Пикере, да заяви, че най-вероятно насекомите ще могат да откриват и други видове рак.

Екипът планира да тества обонянието на мравките върху проби от урина на мишки, болни от рак. Едва след това ще премине към тестване на проби от хора.

Ако резултатите бъдат потвърдени, то подобни бързи тестове могат да се използват в болниците. Ако има подозрения за наличието на тумор, то преди да се премине към мамография, биопсия, ЯМР и кръвни изследвания, ще може да се направи бързият тест с мравки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Той хърка? 7 начина да му помогнете, за да не спите отделно
Next post Кардиолог предупреждава: Доматеният сок вдига кръвното