Пробиотиците, от които тялото ни има нужда, особено след антибиотик

Всички сме чували, че пробиотиците са полезни за чревната флора и за храносмилането си. Можем да си ги набавим от храната или пък чрез хранителни добавки. Важно е да поддържаме здравословна чревна флора, за да можем да предпазим организма си от развитието на патогени.

Някои антибиотици могат да нанесат дисбаланс в чревната флора и съответно да се наруши баланса от добрите и лошите бактерии. В този случай се приемат и пробиотици, които да поддържат баланса и да се възстанови хармонията. Някои от тях се намират в тънките черва, но доста голяма част от тях пребивават и в дебелото черво. Ако чревната ни флора не е в добра състояние, целият ни организъм става по-податлив на различни заболявания.

Пробиотиците без никакво съмнения са полезни и е важно да знаем как да си ги набавим. Различни видове помагат за разнообразни стомашни проблеми. Ето и част от големите групи, които е хубаво да си ги набавяте, когато имате проблеми.

Lactobacillus acidophilus

Този вид бактерии са полезни при синдрома на раздразненото черво, язви, екзема и непоносимост към лактоза. Те са нормална част от флората на устата, червата и влагалището. Помагат да попречите растежа на потенциално вредни бактерии. Приемат се чрез хранителни добавки, мляко или ферментирали продукти.

Acidophilus

Това са бактерии, които се приемат по време на антибиотично лечение. Те ви предпазват от страничните ефекти, като диария, гъбични инфекции, инфекции и други неща. Съдържа се в киселото зеле, както и в азиатските му разновидности. В аптеката можете да го откриете като хранителна добавка.

Bifidobacteria

Тази бактерия може да ви помогне да се справите със синдрома на дебелото черво или улцерозен колит. Може да помогне за намаляването на появата на кариесите или пък за балансирането на нивата на холестерола.

Saccharomyces boulardii

Тази бактерия е чудесна за лечението на Крон, която се характеризира с раздразнение на дебелото черво. Причината затова е бактерия, която се казва Clostridium difficile. Пробиотикът се намира в аптеката отново като хранителна добавка. Можете да си го набавите и чрез консумация на кефир, комбуча чай или напитка.

Streptococcus Thermophilus

Последният вид пробиотик ще помогне на хората, които имат непоносимост към лактоза. Той е специализиран именно за този проблем. Отново можете да го откриете в кефира или киселото зеле. Като цяло всички пробиотици, които споменахме се откриват под формата на хранителни добавки.

Ако няма да приемате антибиотик, но пиете лекарства, които ви доставят стомашен дискомфорт, то попитайте вашият фармацевт за най-добия вариант. Обадете се и на личния си лекар и го помолете за съвет. Освен за диария, пробиотиците могат да бъдат полезни и за запек, така че е добре да се консултирате с лекар, преди да предприемете действия и прием.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Лечението на Ковид: Какво е сатурация и защо е важна?
Next post Босилек срещу упорити болки в кръста