Пролактин, по-висок от нормалното: Защо това е опасно?

Хормоните, в това число и пролактин, управляват нашето благосъстояние, външен вид, настроение и поведение. Например, естрогенът прави жените спокойни и нежни, кожата и кръвоносните им съдове еластични, а костите – здрави. Прогестеронът помага за раждането на бебета, окситоцинът е отговорен за привързаността и социалното поведение. Що за хормон е рядко споменаваният пролактин? И какво се случва, ако нивата му са по-високи?

Повече информация по тези и други въпроси, свързани с високите нива на пролактина дава д-р Светлана Юренева, гинеколог-ендокринолог.

Въпреки че пролактинът не е полов хормон, той все пак е пряко свързан с репродуктивната функция. Първо, той е отговорен за лактацията и второ, влияе върху функцията на яйчниците. Освен това е важен за функционирането на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези и всички жлези с вътрешна секреция. Следователно, резултатите от изследванията за този хормон се използват доста широко в ендокринологията и гинекологията.

Защо боли главата и има двойно виждане?

Ако пролактинът на жената е неестествено повишен, това може да бъде придружено от определени симптоми. Например може да има забавяне на менструацията до пълното ѝ отсъствие (аменорея), спиране на овулацията и, разбира се, безплодие. Ето защо, в случай на проблеми със зачеването, е наложително да се изследва нивото на пролактин в кръвта. При някои пациентки (между другото и пациенти) с хиперпролактинемия, може да започне да се отделя млечен секрет от гърдата. Възможни са и други често срещани симптоми: вагинална сухота и намаляване на либидото, главоболие, нарушения на зрителното поле (или двойно виждане). Поради големия брой симптоми, идващи от различни органи, такива пациенти се обръщат към офталмолози, невролози, секс терапевти. Правилното решение за жените ще е да посетят първо гинеколог-ендокринолог.

Опасността от висок пролактин в кръвта е не само в нарушения на менструалната и репродуктивната функции, но и в развитието на хормонално активни тумори на хипофизната жлеза, които между другото могат да бъдат открити както при жените, така и при мъжете, въпреки че при тях са много по-рядко срещани.

За щастие, в по-голямата част от случаите пролактиномите са доброкачествени образувания. Ролята на наследствеността в тяхното развитие е много ниска. Но има редица невроендокринни синдроми, които могат да увеличат този риск. Например, нивата на пролактин могат да се повишат при хипотиреоидизъм или чернодробна дисфункция. В тези случаи, на първо място, е необходимо да се възстанови работата на тези органи и едва след това нивото на пролактин рефлекторно се нормализира.

Освен това пролактинът може да се увеличи при стрес, след тренировка или след полов акт

Като цяло това е много чувствителен и „капризен“ хормон, който може да причини колебания поради много причини и по много начини. Ето защо е толкова важно да се подготвите правилно за провеждането на тестове, така че те да показват истинските стойности на пролактина.

Капризен хормон

Необходимо е да дaдете кръв от вена сутрин, на гладно, но не по-рано от 3 часа след събуждане. Жените се съветват да правят това в първата фаза на менструалния цикъл (на 5-7-ия ден). През деня се изисква да се въздържате от интимни отношения (нежелателно е дори само да докосвате млечните жлези), както и от посещение на гинеколог и мамолог (и провеждане на инструментални изследвания), посещение на бани и сауни и пиене на алкохол. Ако в навечерието на изследването е имало някакъв стрес, по-добре е временно да откажете теста за пролактин. Трябва да се стараете да сте спокойни поне в продължение на 3-4 дни, за да се нормализира хормонът. Също така, в деня преди анализа, трябва да изключите всякаква физическа активност.

В деня на изследването се изискват и специални условия. Не трябва да пушите един час преди пролактиновия тест. И поне за 15 минути е по-добре да избягвате всякаква дейност. Освен това е важно да се вземе предвид, че приемането на някои лекарства може да повлияе на нивата на пролактин, поради което, когато приемате (временно или постоянно) каквито и да е лекарства, трябва да информирате вашия лекар за това. Например, хормонални контрацептиви, антиеметични лекарства, повечето антипсихотици и трициклични антидепресанти и други лекарства могат да доведат до повишаване на пролактина.

Тълкуване на резултатите

Важно е да се разбере кой пролактин се тества: мономерен или макропролактин. Вторият е биологично неактивен и няма голямо значение. Но съвременните лаборатории, като правило, предоставят информация за всички фракции на този хормон.

Физиологичната норма за жените (ако не са бременни или кърмят) е съдържанието на серумен пролактин не по-високо от 27 ng / mmol (или 550 mU / l). При мъжете – не повече от 20 ng / mmol (или 400 mU / l). Ако числата са два до три пъти по-високи от нормата (тоест под 2000 единици), тогава не се говори за тумор на хипофизата. Такива нарушения са функционални. Въпреки това, на техния фон могат да се появят менструална дисфункция и безплодие, затова лечение ще е необходимо.

Ако нивото на пролактин се повиши значително, тогава ще е необходимо да се направи ЯМР на мозъка с контраст. Според резултатите се предписва медикаментозно лечение. Обикновено микропролактинома (с размер под 1 см.) се появява, когато нивото на пролактин се повиши 10 пъти (над 5000 mU / l) и ако показателите надвишават нормата с 20 или повече пъти (над 10000 mU / l), това най вероятно е макропролактинома (повече от 1 см.). При такива големи тумори, като правило, винаги се появяват симптоми: например появяват се нарушения на зрителното поле, главоболие и т.н. Всички тези прояви са свързани с факта, че нарастващият тумор притиска околните тъкани.

Почти детективска история

Тъй като има много причини за повишаване нивата на пролактин, задачата на лекаря е да разбере тези сложни взаимоотношения и да открие каква точно е била причината и какъв е резултатът от хормоналния дисбаланс. И само след като е ясно всичко, може да се планират по-нататъшни тактики за лечение. Функционалните повишения на нивата на пролактин се елиминират лесно и не изискват специално лечение. Тук е достатъчно да се открие основната причина и да се изключи действието на провокиращия фактор. Това може да бъде тежък продължителен стрес, например, или прекомерно физическо натоварване, или проблеми с щитовидната жлеза, които ендокринологът трябва да премахне. Но ако говорим за тумор на хипофизата, тогава, разбира се, е необходимо специално лечение.

За щастие, повечето пролактиноми могат да бъдат лекувани добре с лекарства

И това ги отличава от другите мозъчни тумори. Ефективността на медикаментозното лечение с пролактин е 80-90%. За тази цел се използват две лекарства: препарати с каберголин и бромокриптин. Първата съставка е по-модерна и ефективна. Тя принадлежи към класа на селективните агонисти на допаминовите рецептори. Поради селективното си действие може да се прилага само 1-2 пъти седмично. За да се избегне развитието на странични ефекти, лечението започва с малка доза, като постепенно се увеличава (под контрола на нивата на пролактин и ежегодно наблюдение на ЯМР). При микропролактинома се предписва контролно проучване на хормона в рамките на месец след началото на лечението. И с добър отговор на терапията, лечението продължава около 2 години.

Обикновено на фона на лечението микропролактиномите значително намаляват по размер или дори изчезват напълно. Що се отнася до макропролактина, той също се лекува добре с лекарства. Но ако няма ефект от приема на медикаментите, или ако пациентът има непоносимост към лечението, и ако наличието на тумор уврежда съседните тъкани, тогава се налага операция. Трябва да е ясно, че хирургичното лечение на такива тумори на хипофизата е много щадящо, не изисква увреждане на черепа. Поради „доброто“ разположение на хипофизната жлеза може да се извърши микрохирургична операция през носа, така че след интервенцията не остават следи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *