Промяната на пръстите издава фатален рак на белия дроб

Лекари от Обединеното кралство констатираха 8 ключови симптома, свързани с рака на белия дроб, които се откриват в ранен стадий на болестта не само при пушачи, но е при непушачи. Те включват кашлица, която не изчезва след две или три седмици, упорити инфекции на гръдния кош, постоянен задух, хронична умора, загуба на апетит и неразбираема загуба на тегло, кашлица на кръв, болка при дишане и при кашляне.

В същото време има и други по-малко очевидни признаци, които по някакъв начин са симптоми на болестта. По-специално става дума за промяна на външния вид на пръстите, например, когато те станат по-извити или върховете им пораснат.

Отокът на лицето и шията, дискомфортът в раменете и дрезгавият глас също са в този списък. „Твърде дълго ракът на белия дроб се считаше за заболяване, свързано с тютюнопушенето.

То остава важен фактор, но както показва практиката, мащабът на проблема означава, че хората трябва да повишат осведомеността си и за други рискови фактори“, каза професор Пол Косфорд.

Въпреки това учените добавят, че основните причини за рак на белите дробове при хора, които не пушат, са пасивно пушене и ефектите на канцерогенни вещества при работа, както и замърсяването на околната среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *