Простички правила, които трябва да се спазват при хипертония

Простички правила, които трябва да се спазват при хипертония

Хипертонията е болест на века – днес тя придобива ужасяващи мащаби. На практика всеки човек, навършил 30 години, изпитва някакви проблеми с кръвното налягане.

Болестта е заплаха за всеки, който живее напрегнато, не ходи пеш, прекарва работния ден седнал. Сериозните проблеми могат да се избегнат, ако се спазват няколко прости правила.

Сериозните проблеми могат да се избегнат, ако се спазват няколко прости правила.

Кръвното налягане не трябва да се мери безброй пъти

Кръвното налягане не трябва да се мери безброй пъти на ден. Честото измерване формира увереността, че имате физически недъг. Налягането не трябва да се мери пред колеги на работното място, пред случайни свидетели, в хладно помещение, веднага след сън и след физически натоварвания – показанията няма да са точни.

Колко дълъг да е сънят

Не бива нощният сън да е по-къс от осем часа. Много често налягането се нормализира, когато си осигурите достатъчно почивка.

Хипертониците не трябва рязко да се навеждат

Хипертониците не трябва рязко да се навеждат – бързият прилив на кръв в главата може да влоши общото състояние. Ако все пак се налага да се направи нещо подобно, най-добре то да става чрез приклякане, а главата да запази правото си положение.

Груба грешка е да прекарвате цели дни седнали

Груба грешка е да се прекарват цели дни в седнало положение пред компютъра или лежейки на дивана пред телевизора. Физическият труд и движението са абсолютно задължителни, ако обичате живота си. Една вечерна разходка за 20-30 минути ще ви осигури спокоен сън и стабилни показатели на кръвното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *