Противовъзпалителни плодове за повече здраве

Природата ни е дарила с уникални плодове, които са особено богати на противовъзпалителни съединения. За тези съединения е известно, че допринасят за защитата от сърдечни заболявания, диабет и някои форми на рак и заболявания на червата.

Консумацията като количество на поне една и половина до две чаши различни плодове всеки ден може да повиши антиоксидантната активност в организма, сочат изследвания. Важно е обаче да консумираме плодове според сезона им. Райски ябълки и обикновени през есента и зимата, пролетта можем да включим цитруси, череши, през лятото повече костилкови плодове.

Въпреки че всички плодове са полезни за здравето ни, някои са известни със своите по-високи противовъзпалителни свойства. Вижте кои са.

Нар

Един от най-полезните плодове, богат на противовъзпалителни антиоксиданти. Консумацията на нарове ни осигурява витамини С и К, калий, фибри и мощни фитохимикали като антоцианин и ресвератрол. Учени смятат, че редовната консумация на нар, допринася за поддържане на кръвното налягане в норма, помага холестерола и нивата на кръвната захар да са под контрол.

Грозде

Още един чудесен плод, за който е известно, че намалява възпалението в тялото. Гроздето е богато на фибри, витамини С и К и мощни фитохимикали, като ресвератрол, намиращ се в червеното грозде. Гроздето съдържа и кверцетин, за който е известно, че също действа противовъзпанително. За консумацията на бяло и червено грозде се смята, че е полезна за здравето на сърцето, мозъка, засилва имунитета и други.

Цитруси

Портокали, грейпфрути, лимони и лайм, всички те са богати на витамин С. Също така ни осигуряват и фибри, калий, калций, витамини от група В, мед и противовъзпалителни фитохимикали като флавоноиди и каротеноиди. Хранителните вещества, открити в цитрусовите плодове, са показали, че защитават сърцето, подобряват холестерола в кръвта, кръвната захар и функцията на кръвоносните съдове.

Ябълки и круши

Ябълките са едни от най-полезните плодове. Западно проучване, в което са взели участие приблизително 35 000 жени установява, че консумацията на ябълки и круши е свързана с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Ключовите компоненти в тези плодове са фибри, витамин С, пектин и полифеноли, които се свързват с това, че имат противовъзпалителни ефекти и спомагат за увеличаване на полезните бактерии в червата. Знаем, че здравето на храносмилателната система е от съществено значение за силния имунитет и общото здравословно състояние.

Горски плодове

В тази група влизат плодове като ягоди, къпини, малини, сини и червени боровинки, които са изключително богати на мощни антиоксиданти и имат противовъзпалителна активност. Горските плодове имат малко калории и захар, но ни осигуряват полезните фибри и витамин С. Плодовете съдържат и растителни пигментни фитохимикали, като антоцианини и елагова киселина, на които учените също отдават ползите им за здравето. Според редица западни проучвания, редовната консумация на горски плодове, намалява възпаленията в тялото и също така се смята, че намаляват и риска от сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер и диабет, пише Аз-жената.

Костилкови плодове

В тази група влизат череши, праскови, кайсии, нектарини, сливи. Всички те са богати на фибри, витамин С, калий и различни фитохимикали, на които дължат своите цветове. Вкусните плодове се свързват с контрола на кръвното налягане и холестерола. Според някои западни проучвания, консумацията на череши може да намали неразположенията свързани с подагра. Високите нива на фенолни съединения в черешите доказано намаляват възпалението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post С какво да се храните при хрема и кашлица
Next post Какво физическо натоварване е безопасно по време на бременност