Проф. Донка Байкова: Лук, чесън и боб ни вталяват през есента!

За да сме здрави, слаби и енергични през по-студените дни от годината, е добре да съобразим менюто си с метеорологичните особености. Ето и какво включва здравословното хранене през есента според топдиетолога проф. Донка Байкова.

Специалистката по хранене препоръчва да се наблегне на повече сезонни плодове, зеленчуци и билки. От изключителна важност са именно тези растения, които притежават бактерицидни свойства. Това например са лукът и чесънът, посочва проф. Байкова, като уточнява, че те не просто имат здравословни ползи за организма, но и топят мазнините и излишните калории.

Разбира се, животинските продукти също трябва да присъстват в менюто ни. Млечните храни, яйцата, рибата и леките меса са нещо, от което не бива да се лишаваме. И бобовите култури са задължителни за трапезата ни. През есента може 2-3 дни в седмицата да се преминава на боб, леща, грах или други постни храни, съветва професорката по диетология.

По нейни думи киноата, оризът и просото също са подходящи храни за есенния сезон, с които да слабеем по естествен път. Гъбите тя определя като полезен продукт, който може да се добавя както в месните, така и в постните ястия.

Проф. Байкова обаче не пропуска да припомни и още нещо важно. За да сме здрави и във форма в студените дни, не бива да разчитаме само на храната, но и на движението. Ежедневната разходка (дори и само по 30 минути) на чист въздух допълнително подсилва имунната система и ни помага да сме в добра физическа кондиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 5 здравословни причини да пиете сок от червени боровинки
Next post Лекар предупреди: Пазете се от грипа, отключва диабет