Проф. Кантарджиев: Новият ковид минава за 4 дни!

„Новият ковид минава за 3-4 дни. Симптомите му са проблеми със стомаха, леко разстройство и дискомфорт в храносмилателната система”, каза проф. Тодор Кантарджиев. Експертното си становище вирусологът даде по повод новината, че у нас вече има първи случай на подварианта „Пирола“ на варианта „Омикрон“ на ковид-19.

Според данните, публикувани на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести, той е установен в София. Още в края на септември епидемиолози и вирусолози съобщиха, че разпространението на субварианта „Пирола“ се отчита в цяла Европа и един от началните му симптоми е зачервяване на очите и стомашни проблеми.

„Новите вируси, които циркулират в пространството, се появиха в Европа и се характеризират с това, че се предават сравнително лесно, но няма място за притеснение, защото нито са убийствени, нито са тежки и със сигурност няма нужда да се опасяваме от нова пандемия“, коментира Кантарджиев.

Според професора в нашата страна се забелязва увеличаване на случаите на ковид от 1 септември тази година, а в момента имаме 15 пъти повече заболеваемост на дневна база.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *