Проф. Мермерски: Слънчогледът е лековит от корена до семената

Слънчогледът – едно от най-красивите, но и най-лечебни растения. Всяка част от растението слънчоглед има лечебни ефекти – от корена до семената. Слънчогледовите семки са изключително полезни за човешкия организъм.

Те съдържат: витамин Е; витамин В1; манган; мед; триптофан; магнезий; селен; витамин B6; фосфор; фолиати; полезни мазнини, белтъчини, фибри,минерални вещества. Този уникален химичен състав ги поставя сред най-мощните антиоксиданти.

Суровите слънчогледови семки осигуряват над ¼ от необходимия за организма селен, който забавя стареенето и спира развитието на раковите клетки.

Заради високото съдържание на цинк и витамин Р слънчогледът помага за укрепване на имунната система, предпазва от възпаления, вирусни заболявания, бронхити, канцерогени, алергени.

Слънчогледовото олио помага при чернодробни заболявания и усилва дейността на жлъчния мехур. Експериментално е доказано, че полизахаридите на слънчогледа потискат развитието на саркомата, т.е. имат противотуморна активност. Фитостерини в слънчогледа предпазват и от рак на дебелото черво.

Съдържащият се в слънчогледовите семе напектин като детоксикант свързва солите на тежките метали – кобалт, стронций, при отравяне.

Слънчогледовият корен е мощно средство за очистване на организма. Отварата, която се приготвя от него, разбива камъните в бъбреците и жлъчката, изчиства ставите от натрупани соли и се препоръчва при лечение на остеохондроза.

Редовната консумация на слънчогледови семки понижава високите нива на кръвното налягане и редуцира лошия холестерол. Спиртна настойка от цветовете на слънчогледа лекуват простуда, грип, черен дроб, панкреас и чревния тракт. Настойката от слънчогледов цвят може да се използва и като профилактично средство срещу грип и простуда.

Американско изследване на института „Лайнъс Полинг“ доказва, че консумацията на слънчогледови семки понижава значително риска от диабет тип 2.

Слънчогледовите семки са незаменим източник на аминокиселини, които подобряват обмена на мазнини в организма и сърдечно-съдовата дейност. Наличието на витамин D в слънчогледа подобрява здравината на костите. Витамин А, който съдържа слънчогледът, подобрява зрението.

Съдържанието на витамин В в слънчогледа оказва благоприятно действие върху съня и понижава риска от депресия. Съдържанието на магнезий пък играе важна роля при балансирането на телесната температура и подобрява енергичността и работоспособността на тялото.

Слънчогледово семе помага при ревматизъм. Доказано е ефикасното му действие при лъчева болест или изгаряне. Слънчогледовите семки са богат източник на витамините А и Е, известни като витамини на красотата, необходими при заздравителните процеси на тялото.

Тези витамини са ефективни при проблемна кожа с акне. Предпазват кожата от стареене, като допринасят за допълнително производство на колаген. Известни са и с антиоксидантните си свойства, способни да неутрализират свободните радикали в организма.

Витамин Е е необходим компонент за здравето на кожата и ускорява регенерацията. Отварата от слънчогледова пита има противомаларийни свойства, които си съперничат с хинина.

Слънчогледите могат да отстранят токсините, като олово, арсен и уран, от замърсена почва. Те са естествен дезактиватор на почвите и са използвани за почистване на почвата при някои от най-големите екологични катастрофи в света, включително Чернобил и Фукушима.

За повече информация се обръщайте към проф. Христо Мермерски на тел. 0889 337 455.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *