Пуканките – по-здравословни от чипса, но също така опасни

Пуканките са една от любимите на мнозина храни за хрупане и когато повечето хора отиват на кино, похапват точно това – пуканките са най-добрият приятел на филмите. Но възниква въпросът дали пуканките са по-здравословни от други храни като чипс и снакс, или са също толкова вредни?

Пуканките не са нищо повече от цяло зърно царевица. Въпреки че при приготвянето им се използва малко мазнина, те не се считат за нездравословна храна, пише „Локално“.

Според състава си пуканките имат много фибри и малко калории. По-конкретно, една чаша пуканки съдържа: 31 калории, 1 g протеин, 0,4 g мазнини, 6 g въглехидрати, 1 g фибри и 0,07 g захар, което ги прави чудесен заместител на царевичните снаксове и картофени чипсове.

Въпреки това, можете лесно да развалите калорийната стойност на пуканките, като добавите масло, сирене, карамел или други гарнитури. Тогава всички приказки за пуканките като здравословна храна спират.

Що се отнася до пуканките за микровълнова печка, избягвайте ги, защото са с високо съдържание на сол и наситени мазнини и има риск от развитие на специален вид белодробно заболяване, свързано с диацетил – химикал, използван в маргарина за пуканки.

С други думи, добрите, стари пуканки, които правите в стара тава с няколко капки олио, са най-добри, пише БГНЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Най-добрите храни, за да имаме здрави бъбреци
Next post Зелен чай за здрава имунна система и понижаване на кръвната захар