Пулмолог препоръчва: Дихателна гимнастика при бронхит и пневмония

Пулмолог препоръчва: Дихателна гимнастика при бронхит и пневмония

Какво се случва с дихателната система по време на бронхит и пневмония? Отделя се секрет, който застоява в бронхите и причинява болезнена, кашлица.

Дихателните упражнения са ефективен метод за подпомагане на възстановяването при бронхит и пневмония. Разбира се, не съществува друга терапия, която би направила възможно човек да се излекува от тези заболявания без да се използват лекарства, както и да се премахнат остатъчните ефекти след прекарана пневмония или бронхит. Въпреки това, дихателните упражнения са повече от необходими при заболявания, чийто основен симптом е кашлицата. Олга Богуш, пулмолог в Центъра „Пирогов“ обяснява защо дихателната гимнастика е полезна, как трябва да се прави, какви са ефектите от нея, както и дава съвети кои са най-добрите упражнения за подобряване работата и здравето на белите дробове.

Ползите от дихателните упражнения

По време на дихателни упражнения храчките се разреждат и се отстраняват от бронхите.

В комбинация с медикаментозната терапия, дихателната гимнастика при бронхит помага за намаляване на възпалението, подобрява се общото състояние и последващото възстановяване.

Какво въздействие оказват дихателните упражнения:

– Оптимизират функциите на кръвоносната система, което помага за насищане на бронхите с кислород;

– Засилват имунния отговор;

– Възстановяват бронхиалната функция;

– Спомагат за повишаване на хемоглобиновия индекс;

– Помагат за премахване на храчките.

– Дихателните упражнения предотвратяват възможните усложнения и увеличават капацитета на белите дробове.

Дихателна гимнастика при бронхит и пневмония

Ефектът от тези упражнения зависи от правилната техника и редовното изпълнение. Особено внимание трябва да се обърне на това как вдишвате и издишвате. Ако вдишването се извършва през устата, то е рязко и силно. Издишването винаги е по-свободно, по-леко, без напрежение. Вдишванията се редуват – първо през устата, след това през носа. Подобна гимнастика е позволено да се изпълнява във всяка удобна поза – легнало, седнало или изправено положение.

Основни принципи на гимнастиката:

– Вдишването се извършва изключително през носа, то е кратко и силно;

– Издишването се извършва през устата;

– Упражненията могат да се правят и по време на шофиране, като и ако сте попаднали в задръстване. Разбира се, за предпочитане е ако сте на открито. Но, ако човек е болен, и терасата е достатъчна;

– Броенето се извършва на ум.

Основният гимнастически комплекс се състои от следните упражнения:

„Помпа“ – тялото е леко наклонено напред, ръцете висят свободно до него. При вдишване трябва да се наклоните малко напред, а при издишване да се изправите. Движенията наподобяват ръчна водна помпа. Повторете 8 пъти.

„Прегръдка“ – сгънете ръце в лактите и ги вдигнете до нивото на раменете, докато вдишвате. Движете свитите ръце, сякаш се опитвате да се прегърнете. При вдишване ръцете трябва да бъдат разтворени. Повторете 15 пъти.

„Не дишай!“ – наклонете тялото малко напред, поемете дълбоко въздух през носа и задръжте дъха си за 10-15 секунди. Издишайте спокойно и направете упражнението отново.

Следващите упражнения трябва да се изпълняват в продължение на половин час два пъти на ден. Терапията с тях е не повече от 3 седмици:

Упражнение Първо – надуйте балон. Това трябва да става без фанатизъм, за да не се замаете. Надувайте балона спокойно, като ритмично си поемате въздух, който ще издишате без много напрежение.

Упражнение Второ – вземете стъклен буркан от 1 литър, напълнете го с вода и започнете да издухвате в него въздух през сламка за коктейли.

Упражнение Трето – свирете на флейта, на някаква обикновена свирка или хармоника. Колкото по-дълго време свирите, толкова по-добре. Не е задължително да имате кой знае какви умения.

Тези три упражнения са много полезни и занимателни и за децата.

Нещо, което трябва да запомните: Всички упражнения завършват с издишване.

Дихателната гимнастика се препоръчва както през периода на заболяването, така и като превантивна мярка срещу хроничен бронхит или пневмония.

Ефективността на упражненията се увеличава, докато приемате отхрачващи лекарства.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *