Путин и крал Чарлз се лекуват с родопски мурсалски чай

Руският президент Владимир Путин и английският крал Чарлз III пият мурсалски чай. Чудотворната билка, която расте в Родопите, за поредна година е сред най-търсените от руснаците и англичаните благодарение на вече покойния билкар Любен Ушев. Той проправя пръв път на чая в чужбина, а днес делото се продължава от неговите наследници. Русия, Великобритания, Македония, Турция, Чехия, Унгария, Словакия, Америка, Германия, а отскоро и Израел са част от страните по света, в които се предлага българският чай.

През 2007 г. смолянчанинът отива на Острова, за да участва в „Hampton Court Palace Flower Show“. Тогава мурсалският чай е една от атракциите на изложението, а българинът получава „Зелена ябълка“ на британската „Зелена организация“ за най-добри практики в опазването на околната среда. За престижното отличие се състезават 315 участници от цял свят.

Следващата година Ушев грабва наградата „Златен герой“ на специална церемония в Tower of London. Така англичаните, които са ценители на хубавия чай, постепенно научават за магическата сила на мурсалския. Ушев пък изпраща 150 саксии с разсад като подарък за английското кралско семейство. Руснаците също често поръчват от чая, който не само ги топли в студените зимни дни, а и лекува редица болести.

Разсадът за чая може да се посади навсякъде. Но 22-та елемента от Менделеевата таблица, които той съдържа, както и специфичният аромат могат да се получат само ако расте в района на Триград, където има варовити скали и не се наторява допълнително. Именно те помагат за създаването на истинския му вкус. Слънцето ги нагрява през деня, носят топлина и влага на растението през нощта. Варовиковата почва е естествената среда на мурсалския чай. Ако е чернозем, махалката му става цялата в кал при дъжд и като го сварим, имаме утайка от пръст на дъното на чашата. Но когато около насаждението има камъчета, капките се удрят в тях и пръскат чиста вода в билката.

По полето също садят мурсалски чай, но там той е с различен цвят и има само 5 елемента. Понякога пък го берат зелен – преди да цъфне и да го опрашат пчелите, което обезсмисля неговото ползване. Мурсалският чай има укрепващо, антианемично, антимикробно и противовъзпалително действие. Той пречиства организма, защото е голям антиоксидант. Намалява кръвното налягане, а с това и риска от сърдечен инфаркт и инсулт. Съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и др.

Богат е на флавоноиди, които са основните активни вещества с противомикробно и антиоксидантно въздействие. Препоръчва се при лечението на кашлица, бронхит, както и заболявания на отделителната система. Предотвратява инфекции по пикочно-проводния канал и простатата, бори се с чернодробни и бъбречни заболявания. Доказано е, че спомага за намаляване на раковите клетки в организма. Едно стръкче от чая се поставя в 250 мл прясна вода и се загрява, докато кипне. Оставя се да ври 5 минути до появата на златист цвят, след което се прецежда. Може да се подслади с мед или захар.

Комбинацията на мурсалския чай с букет от други билки не е препоръчителна, за да има по-голям ефект от употребата му. Единствената възможна е тази с шипките, защото те съдържат комплекс от витамини. Може да го приемаме на гладно или да го пием вместо вода през целия ден. По времето на Тодор Живков било забранено да се бере мурсалски чай за лична консумация – изнасяли го само за чужбина, давали го на космонавтите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *