Пълен списък с ползите от ментата за здравето ни

Ментата е едно от най-забележителните лекарствени растения и притежава огромно количество полезни за човешкия организъм свойства. Те може да бъдат изброявани дълго, но тук е даден само пълния списък на основните от тях.

Сферата на използването на ментата е невероятно широка.

Наред с кулинарията и медицината, тя се използва и в производството на козметични продукти. в ароматерапиията и в други области. Известно е на всички, че ментата притежава изключително приятен аромат. Той не просто допълва вкусовите свойства на напитките и ястията, но действа успокояващо на нервната система на човека.

Ментата съдържа големи количества ефирни масла, дъбилни и биологичеси активни вещества, глюкоза, фитонциди, мазнини, каротин, минерални соли. Това растение е богато на витамини С и Р.

Както е известно, в ментата се съдържа голямо количество ментол. Този елемент има обезболяващи свойства. Освен това той притежава антисептичен и спазмолитичен ефект. Ментолът способства за разширяването на коронарните съдове, което нормализира дейността на сърдечния мускул.

Доста ефикасно е и използването на мента при зъбобол. И, разбира се, трудно е да бъдат недооценени полезните свойства на това народно средство при лечението на заболявания на дихателните пътища и бронхити. То съществено облегчава състоянието на пациента при силна кашлица, отстранява болките в гърлото, облегчава процеса на гълтане и способства изхвърлянето на сополи.

Не всички знаят, че ментата сравнително широко се използва и при лечението на мигрена. Достатъчно е да се натрие слепоочието с ментови листа и болката отстъпва, а приятният аромат премахва повдигането.

Ментовото масло е доста ефикасно и при правенето на инхалации. Тези процедури облегчават дишането при простудни заболявания и значително ускоряват процеса на оздравяване.

Ментата влиза в състава на множество комплексни средства за лечение на сърдечно-съдови заболявания. При липса на апетит, предизвикан от заболявания на стомашно-чревния тракт, отлично помага отвара от мента.

Изброявайки полезните свойства на ментата не може да се забрави и ментовия чай, който има не само невероятно приятен аромат, но и понижава стреса и облегчава заспиването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *