Първа помощ: Отоци около глезените, подуване на краката

Първа помощ: Отоци около глезените, подуване на краката

Необичайното задържане на течности в меките тъкани води до подуване на глезените и появата на оток.

Възможно е това състояние (едема) да е признак на скрито заболяване, изискващо медикаментозно лечение (например сърдечни проблеми). Въпреки това някои промени в начина на живот и лечението с домашни средства спомагат за облекчаването му.

Лимоновият сок увеличава уриноотделянето, пречи на задържането на течности в организма и е полезен при оток около глезените. Други диуретици са: моркови, праз, краставици, лук и ряпа.

ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ПОДУВАНЕ НА ГЛЕЗЕНИТЕ

Лягайте поне два пъти дневно за по 20 минути в показаната позиция – стъпалата да са разположени по-високо от бедрата. Така излишните течности ще се оттеглят от глезените.

Отоците на глезените, които не са следствие от нараняване, обикновено се дължат на нарушен баланс на течности между кръвта и телесните тъкани. Това се случва, когато по-високото налягане в малките кръвоносни съдове (капилярите) изтласква вода в съседните тъкани. Сред вероятните причини са продължителното седене или стоене прав, прекомерната употреба на сол, също и хормонални колебания (преди менструация и по време на бременност).

Състоянието понякога е индикатор за други заболявания като разширени вени, проблеми с бъбреците, сърдечни и артериални заболявания, високо кръвно налягане или прееклампсия (хипертония и задържане на течности по време на бременност).

ЛЕЧЕНИЕ

Общи мерки:

Спортувайте всекидневно по половин час, за да подобрите кръвообращението и попречите на натрупването на течности в краката.

Яжте богати на витамин С и флавоноиди храни и намалете употребата на сол.

Ако дълго седите или стоите прави, периодично стягайте и отпускайте мускулите на прасците, за да изтласкате кръвта към вените и да избегнете проблема.

Ароматерапия:

Вземете топла вана, в която сте добавили шест капки гераниево или лимоново масло или три капки масло от розмарин. (Избягвайте обаче розмарина през първите 20 седмици на бременността.)

Билколечение:

Всеки ден изпивайте по 1-2 чаши негорещ чай, приготвен от листа на глухарче и бял равнец.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ:

  • Състоянието се влошава, вместо да се подобрява.
  • Подуването се е появило, след като сте започнали да приемате ново лекарство.
  • Отокът е само около единия глезен.
  • Оплаквате се от подуване или болки в слабините или долната част на корема.
  • Страдате от задух.
  • Бременна сте.
  • Усещате изтръпване или бодежи в краката или само в стъпалата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *